SJEDNICA VLADE: Evo koliko rastu plaće u javnim i državnim službama

euro novčanice

Nakon intenzivnih razgovora, danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljaju koeficijenti za državne i javne službe. Prema riječima resornog ministra Marina Piletića može očekivati da će plaće za ožujak, s isplatom u travnju zbog povećanih koeficijenata u prosjeku rasti 13,5 posto. Uredbe se predstavljaju s prikazanim novim koeficijentima najzastupljenijih radnih mjesta u državnoj i javnim službama, s vidljivim učincima kompletne reforme na plaće.

Svi članovi parlamentarne većine podržali su Vladin prijedlog i njegovo slanje socijalnim partnerima, sindikatima, nakon čega slijedi zakonski rok od 15 dana za dostavu mišljenja svih reprezentativnih sindikata, izvijestio je ministar rada, mirovinskog, obitelji i socijalne politike, piše Večernji.

- Proveden je niz aktivnosti, jedno je i vredovanje radnih mjesta. S obzirom na aktivnost, broj radnih mjesta spušten je s 1.585 na 862, dok je u javnim 965 na 400 radnih mjesta. Treba istaknuti da je reforma prvi efekt postigla još u lipnju kada je isplaćen dodatak. To je bio početak, osim njega povećan je u lipnju i regres na 300 eura, osnovica u listopadu, božićnica... Naravno, efekt na povećanje je imala i porezna reforma te i uskrsnica koja se očekuje u visini od 100 eura. Posljednji korak ide u smjeru da se koeficijenti povećaju za 13.5 posto - objasnio je na početku ministar Ivan Malenica.

Malenica je istaknuo i da su ostvareni ciljevi poput jednakih plaća na poslovima iste složenosti, rasta plaća za gotovo sve kategorije službenika, znatno povećanje plaće, veće povišice za deficitarna zanimanja, objektivno vrednovanje radnih mjesta te uspostavljanja središnjeg tijela. Prosječno povećanje koeficijenata u državnoj službi je ukupno 35 posto, ostvareno u dva navrata, naveo je Malenica.


Namještenici četvrte vrste tako su, navedeno je u prezentaciji, imali najmanji koeficijent od 0,631, a u ovoj će uredbi rasti do 1,06. Administrativnom referentu plaća raste do 1.100 eura, upravnom referentu do 1,170 eura, a zemljišnoknjižnom referentu do 1.121 eura. Zaposlenici sa SSS je plaća rasla 54 posto, VSŠ-u 43 posto, a VSS-u 24 posto. Potom je riječ uzeo ministar Marin Piletić. On je na početku istaknuo sve što je dosad napravljeno.

- Krećemo s obrazovanjem koje je najviše u fokusu - objasnio je. Učitelju primjerice plaća raste prosječno u ožujku do 1,329,42 eura, asistentu također, dok će docent imati 1.833,85 eura. Redoviti profesor imat će 2.320,05 eura plaću u ožujku.

Zdravstvenom radniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti plaća u ožujku raste do 1.141,49 eura, doktoru medicine i doktoru dentalne medicine 1.968,18 eura.
- Prije sam se konzultirao sa liječnikom specijalistom s osam godina radnog staža, njegova plaća je izosila u lipnju 2.999 eura, a u prosincu 4.201 eura. Kroz ovo sve što se radilo dva puta povećanje osnovice, uvećani koeficijent... - objasnio je.

U socijalnoj skrbi također rastu koeficijenti. Primjerice, radni instruktor će u ožujku dobiti prosječno plaću od 1.066,58 eura, stručni radnik u sustavu socijalne zaštite 1.257,49 eura, a stručni radnik u sustavu socijalne zaštite 1.480,22 eura.

Što se tiče kulture, muzejski tehničar dobit će plaću od 1.098,39 eura, arhivist 1.384,77 eura, kustos u istom iznosu, a viši kustos u ožujku će dobiti 1.639,32 eura plaće, prema izračunu osnovice puta koeficijenta plus 10 godina radnog staža i poreza od 20 posto, bez olakšica, piše Večernji.