Sjekiricom po muškosti

Šezdesetogodišnji Franjo Prugovečki iz Frkuljevca Mihovljanskog već se 4 godine povlači po sudu s negdašnjim dobrim paj

p_228084parlament-franjo prugovecki-frkuljevec mihovljanski (443 x 332).jpg
Šezdesetogodišnji Franjo Prugovečki iz Frkuljevca Mihovljanskog već se 4 godine povlači po sudu s negdašnjim dobrim pajdašem i obiteljskim prijateljem Željkom Člekovićem iz istoimenog naselja. Franjo i Željko potukli su se još 2001. godine.


I od tada ne razgovaraju. Franjo tvrdi kako ozlijeđenih nije bilo, što piše, kaže Franjo i u policijskom izvještaju, no Čleković se nakon dvije godine pojavio s papirima i medicinskom dokumentacijom i tvrdio da mu je Franjo u tučnjavi dvaput sjekiricom udario po penisu, nanivši mu ozlijede. Sud je dosudio da Franjo mora Člekoviću za ozlijeđeni penis uplatiti 27 000 kuna.

Slijepa pravda

Franji je sud sjeo na švicarsku penziju i u potpunosti mu je blokiran račun. Kaže kako nema čime platiti struju, telefon, a nema ni za hranu.- Ne vjerujem ni u sudstvo, ni u pravdu. A kako na sudu ne mogu izboriti pravdu jer je korumpirano želim preko medija javno izreći svoju priču - potužio se našem listu Franjo Prugovečki i započeo priču.

- S Člekovićem sam se upoznao 1996. godine i upoznao sam ga kao siromašnog čovjeka. Žena i ja tada smo bili u Švicarskoj i tu smo počeli graditi kuću. Željku i njegovoj obitelji puno smo pomagali, donosili im razne stvari iz Švicarske, namještaj, telefon, faks i mnoštvo toga. A moja žena mu je posudila tadašnjih 500 maraka koje nikada nije vratio. Nakon nekog vremena shvatio sam da me taj čovjek samo iskorištava – priča Prugovečki . - Rekao sam mu da nije čovjek jer sam došao do zaključka da što ne može dobiti milom, hoće silom. Nakon toga prekinuli smo prijateljske odnose. On je meni neke stvari koje sam mu donio iz Švicarske vratio, no nije sve - priča Franjo.

Susret ´na Havajima´

- Nakon nekog vremena sreo sam ga u kafiću Hawai u Sutinskim Toplicama. Došao sam do njega i upitao ga kad misli vratiti mojoj ženi 500 maraka. Rekao je kako on nije nikome ništa dužan, nakon čega me gurnuo u zid i ja sam tada pao. Kod sebe sam imao sjekiricu jer smo se baš vraćali s puta gdje smo radili. Trgali smo se u toj gužvi za sjekiricom, ali ponavljam, nisam ga ozlijedil. Čleković je nakon izbijenog sukoba zvao policiju - kaže Franjo.

- Policija je napravila izvještaj u koje je pisalo kako nema ozlijeđenih, a Čleković i ja zaradili smo kaznene prijave za remećenje javnog reda i mira. Čleković je nakon toga uložil žalbu da se ne osjeća krivim - dodaje Franjo. To se sve događalo 2001. godine. I poslije toga uopće nisu razgovarali.

Lokalni šerif

Nakon dvije godine, 2003.g. Prugovečkom stiže veliki štos papira u kojem ga Željko Čleković optužuje da ga je u tom prijašnjem sukobu dvaput sjekiricom udario po penisu. - Kada je počelo suđenje ja sam sa strane načuo kako je on već otprije bio ´bolestan na penis´, i da je kao žrtvu našao mene. Ja znam da ga nisam ozlijedio. U policijskom izvještaju piše da nije bilo ozlijeđenih, no na sudu mi nisu dozvolili pročitati policijski izvještaj. Nemam više ni odvjetnika, sam se branim. Njegov doktor napisao je lažne nalaze. I sam je vještak vidio da je u kartonu nešto dodavano i brisano - objašnjava Franjo.

Čleković je dobio sud i Prugovečki mu je trebao platiti 86 000 kuna, no ipak se odšteta smanjila na 27 000 kuna plus kamata, što će na kraju iznositi preko 50 000 kuna. – Već se 4 godine povlačim po sudovima, ne vjerujem više nikome, ni u sudstvo, ni u pravdu. Sve je korumpirano, a Čleković moćan lokalni šerif koji sa svojim vezama meni sudi i želi me strpati u zatvor. Blokiran mi je račun, a žena i ja nemamo sredstava za život. Ne znam više kome da se obratimo i kome da vjerujemo - potužio se Franjo. A 6. travnja stigla je i nova prijava za kazneno djelo prijetnje. U toj kaznenoj prijavi, kaže Franjo, navedeno je da prijeti Člekoviću da će ga ubiti i da je čak kupio pištolj, što kaže, nije istina. Čleković je za to imao i svjedoke, no Franjo kaže kako se svjedok naglo predomislio rekavši kako je bio pijan i ne sjeća se više što je rekao.

Hapšenje pred kafićem

-Uhapsili su me pred kafićem Tiki u Sutinskim Toplicama. Ispremetali su mi cijeli auto i odveli na bazene na informativni razgovor .U policijskom izvještaju piše kako mi nisu napravili premetačinu u autu , niti me vodili na informativni razgovor na bazen, već su me ispitali pred dotičnim kafićem. U tom slučaju još se čeka presuda - ispričao je. - Ne vjerujem sudstvu, ni policiji, a niti državi - ponavlja Franjo, dodavši kako se po Mihovljanu priča da Čleković govori da neće biti miran dok ga ne strpa u zatvor. - Sada više ne odustajem, idem do Suda za ljudska prava u Strassbourg, jer istina se mora znati - rekao je na kraju Prugovečki.

Za svoju verziju priče upitali smo i Željka Člekovića koji je nam rekao kako ne želi previše komentirati izjave Franje Prugovečkog. - S alkoholičarima i ljudima koji su siledžije, prevaranti i ljudima koji su skloni obiteljskom nasilju ne želim imati posla, niti komentirati. Što se tiče stvari koje mi je donosio sve mu je vraćeno, a ja od njega nisam posuđivao marke, niti sam mu išta dužan.

Nemam komentara - izrekao je Čleković na naš upit o ozlijeđenom penisu. - Sud je donio presudu . Ja poštivam sve sudske odluke, dok se ih on ne drži. Podnio sam kaznenu prijavu zbog prijetnji protiv Prugovečkog jer se bojim za svoju obitelj i moram ih na neki način zaštiti - završio je Čleković.


NAjčitanije