Skupština Krapinsko-zagorske županije: Jednoglasno protivljenje ukidanju županija

Proteklog tjedna u medijima ponovno je aktualizirana tema o mogućem ukidanju županija u Hrvatskoj. Ima li ovdje mjesta z

skupstinaKZZ.jpg

Proteklog tjedna u medijima ponovno je aktualizirana tema o mogućem ukidanju županija u Hrvatskoj. Ima li ovdje mjesta za strah ili ne? Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić smatra da ima, pogotovo za Krapinsko-zagorsku županiju. Konkretan primjer iznio je na sjednici županijske Skupštine održanoj proteklog tjedna u Krapini, osvrnuvši se na najavljeno ukidanje Županijskog suda u Zlataru.

Naime, ovaj potez župan Hajdaš Dončić vidi kao prvi korak prema formalnom ukidanju Županije. – Taj čin značio bi ni manje ni više nego ukidanje Županije na mala vrata. Prvo sud u Zlataru, onda Policijska uprava, pa Porezna, pa sve ostale službe, a na kraju i sama Županija dolazi na red – istaknuo je Hajdaš Dončić te je pozvao na jedinstvo čelnike svih stranaka koje sjede u Skupštini, odnosno da se ujedine za opstanak Krapinsko-zagorske županije.

Osim o problemima koji su tek iza ugla, župan Hajdaš Dončić prilikom podnošenja izvješća o svojem radu u prvih šest mjeseci ove godine osvrnuo se i na aktualne probleme, koji su prije svega izazvani gospodarskom krizom. – Utjecaj negativnih gospodarskih kretanja jasno je vidljiv po punjenju proračuna, a težinu situacije ne olakšava ni maćehinski odnos države prema Zagorju, kojoj smo zadnja rupa na svirali kad je u pitanju ulaganje, odnosno investiranje – rekao je.

Dokapitalizacija Zagorske razvojne agencije

Od ostalih točaka na sjednici, tu je i ona koja se ticala povećanja temeljnog kapitala Zagorske razvojne agencije. S početnih 50 tisuća kuna, kapital je povećan na milijun i šesto tisuća kuna, i to unosom vrijednosti nekretnina koje Zagorska razvojna agencija (ZARA) od nedavno koristi, točnije tri stana u stambeno-poslovnoj zgradi u Ulici Frana Galovića u Krapini, koje su u vlasništvu Krapinsko-zagorske županije.

U ZARA-i ističu kako je ovo hvalevrijedan potez Županije, jer će se, osim uštede na troškovima zakupa, ovim potezom postići i veća ozbiljnost pri nastupu ZARA-e prema fondovima Europske unije, zbog čega će se i lakše dolaziti do sredstava.

Osnivanje županijskog Zavoda za Hitnu medicinu

Prema zakonu, sve hrvatske županije do kraja 2011. godine moraju osnovati županijske Zavode za Hitnu medicinu. U Krapinsko-zagorskoj županiji pripreme su već u tijeku te je definirano da će administrativno sjedište biti u Krapini, dok će operativni centar biti u sklopu županijske bolnice na Bračku. Prema prijedlogu, broj punktova ne bi trebao previše varirati od postojećeg stanja na terenu, na čemu će Županija inzistirati prilikom pregovora s nadležnim institucijama.

Na sjednici je također istaknuto da će budući mobilni timovi Hitne pomoći biti sastavljeni od posebno uvježbanih kadrova, koji će na raspolaganju imati najmodernije opremljena vozila. Za razliku od nekih prijašnjih sjednica županijske Skupštine, na ovoj nije bilo previše prepirki između oporbe i pozicije, tako da su u relativno kratkom roku prihvaćeni svi prijedlozi.

Posebno glatko prošao je spomenuti prijedlog o osnivanju županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Kako je u šali komentirao jedan oporbeni vijećnik iz redova HSS-a, ovdje nije bilo prepirke, jer su članovi oporbe svjesni da Hitna pomoć može i njima zatrebati…

NAjčitanije