Slavnog Rexa naslijedio Roko

Autor

PU Krapinsko-zagorska, nakon što je krajem 2004. godine uginuo slavni njemački ovčar Rex, od nedavno ima novog psa za ot

p_864239roko_pas.jpg
PU Krapinsko-zagorska, nakon što je krajem 2004. godine uginuo slavni njemački ovčar Rex, od nedavno ima novog psa za otkrivanje droga, belgijskog ovčara Roka.



Policijska uprava Krapinsko-zagorska od 23. prosinca ponovo ima službenog psa s certifikatom za otkrivanje droga, jednoipolgodišnjeg belgijskog ovčara Roka, koji je u ožujku stigao iz Nizozemske. Njegov vodič, Željko Božiček iz Oroslavja, djelatnik iz grupe kriminaliteta droga PU Krapinsko-zagorske, zadovoljan je Rokom i njegovim sposobnostima, kojeg je osobno išao izabrati u Nizozemsku.

Roko izdržljiviji od Rexa

Božiček je, inače, poznat i diljem Hrvatske zbog uspjeha koje je na otkrivanju droga postigao sa svojim prijašnjim psom, poznatim njemačkim ovčarom Rexom, koji je uginuo krajem 2004. godine.

-Rex je bio najuspješniji pas za otkrivanje droga i pronašao je 45 tisuća komada ecstazyja, četiri kg amfetamina, 200 grama kokaina i ostalo. Nakon što je uginuo, krenuo sam u nabavku novog psa. Vidio sam na internetu da belgijski ovčari imaju neke prednosti nad njemačkim ovčarima, koji su smireniji i sporiji. Rex je, primjerice, mogao tražiti njuhom od 15 do 20 minuta, a Roko može tražiti 40-ak minuta te nakon dvominutnog odmora opet može tražiti 20-ak minuta –rekao je Božiček.



Željko Božiček

Nabavka psa tragača

-Osim toga, belgijski ovčar duži je i viši pa kad se popne na stražnje noge, može bez problema ponjušiti vitrinu, spretniji je i izdržljiviji pa bez problema uskoči u kamion, što je također velika prednost, pogotovo na granici –priča Božiček o svom novom psu, kojeg je osobno učio prve vježbe, traženje predmeta po prostorijama, kutijama…, sve do srpnja, kad je Roko otišao u Zagreb na policijsku akademiju, gdje je učio detektirati miris droga.

-Posljednjih mjesec dana samo sam ja radio s njim i 23. prosinca Roko je dobio certifikat za službene pse za otkrivanje droga. Njegov radni vijek je otprilike osam godina, kad bi trebao ići u mirovinu, no ako dobro radi, može raditi i duže. Svake godine ići će na testiranje i morat će prepoznati svih šest glavnih vrsta droga. Ako ne prođe provjeru, neće moći raditi –rekao je Božiček te najavio da je u planu nabavka pasa tragača – napadača za granicu, što je i standard Europske unije.

Ne drogiramo pse

Budući pojedini ljubitelji životinja sa zgražanjem pričaju kako se psi za otkrivanje droga treniraju na način da ih se drogira, Željka Božičeka pitali smo je li to istina.

-Nipošto. Pas se uči kroz igru. Prvo se igra sa lopticom, koja vrlo brzo poprimi njegov miris i koja mu se onda skriva po prostorijama i kutijama. Dok traži lopticu, pas se zapravo igra i svaki put kad je pronađe, on tu lopticu doživljava kao nagradu. Kad to savlada, onda mu se uz lopticu uvijek skriva i droga, tako da psa miris droge asocira na lopticu. Kad nauči sve mirise droge, onda mu se skriva samo droga i dok je traži, pas zapravo traži lopticu kako bi se igrao –pojasnio je Božiček.
NAjčitanije