Slovenca oslobodili optužbi za šverc

Autor

Zbog promjena Kaznenog zakona, zlatarsko je Županijsko državno odvjetništvo u četvrtak odustalo od daljnjeg kaznenog pro

Zbog promjena Kaznenog zakona, zlatarsko je Županijsko državno odvjetništvo u četvrtak odustalo od daljnjeg kaznenog progona slovenskog državljanina Antona Krumpaka. Krumpak je bio jedan od okrivljenih u slučaju navodnog krijumčarenja robe iz Slovenije vrijedne preko 1,1 milijuna kuna.


Rasprava je u četvrtak na Županijskom sudu u Zlataru odgođena, jer je drugookrivljeni Boris Pavleković izabrao novog branitelja, zagrebačkog odvjetnika Silvija Degena, koji je, pak, zatražio odgodu kakao bi mogao proučiti spis.

Zagrebački poduzetnik Božo Berišić tereti se da je u Sloveniji nabavio odjeću, naočale i satove vrijedne 1.141.061 kunu, koje je utovario u namjeri da će robu prevesti u Hrvatsku i da na nju neće platiti carinu i druga davanja.

O tome se prethodno dogovorio sa graničnim policajcima Borisom Pavlekovićem i Davorom Barušićem, koji su, tvrdi se u optužnici, 29. ožujka 2001. nesmetano propustili kamion s robom preko malograničnog prijelaza Klenovec Humski ( koji i nema carinske službe, op.a.).

Kad se kamion uputio prema Krapini, na dionici ceste između Huma na Sutli i Lupinjaka, oko 3.10 sati istog dana zaustavila ga je policija, koja je zaplijenila kamion s robom i u policiju privela slovenskog vozača. Zato je Berišić optužen za izbjegavanje carinskog nadzora i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a bivši policajci Pavleković i Barušić za zlouporabu položaja i ovlast. Berišić je oslobođen krivnje da je počinio istovrsna kaznena djela u drugome kaznenom postupku, koji je lani okončan pred istim sudom.

Izvor: Vjesnik
NAjčitanije