Sloveniju zasula nova tuča, bujica odnijela kuću

nevrijeme slovenija

Slovenija se i danas bori s ekstremnim nevremenom, uključujući tuču, jaku kišu i udare vjetra.

Stranica Neurje.si upozorila je na novo nevrijeme u popodnevnim satima. Najviše problema izazvat će pljuskovi zbog velikog broja aktivnih klizišta.

Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje objavila je kako su tijekom subote ispumpali oko 400.000 litara vode iz poplavljene troetažne garažne kuće. Postrojba je usmjerena na pomoć ostalima u Murskoj Soboti.

Vojska već dva dana evekuira stanovništva iz poplavama pogođenih područja. Uprava je u proteklih 12 sati zabilježila ukupno 230 izvanrednih slučajeva na 186 lokacija, a najviše na područjima regionalnih centara za obavještavanje u Murskoj Soboti (36), Mariboru (32), Slovenj Gradecu (31), Celju (26) i Ljubljani (21). Zbog izlijevanja rijeke Mure u večernjim je satima iz sela Dolnja Bistrica evakuirano 500 ljudi.

Do evakuacije je došlo također u Koroški Beli, gdje je trajala do sedam sati ujutro, te uz rijeku Mežu. Tijekom noći je izrađen plan za preventivnu evakuaciju dodatnih 110 osoba iz Črne na Koroškem, gdje će biti evakuirani i korisnici Centra za osposobljavanje, rad i zaštitu, objavio je Radio Slovenija, prenosi Večernji list.

U Sloveniju je upućen helikopter s osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji će pomoći susjednoj zemlji u obrani od poplava, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh s osam pripadnika HRZ-a u nedjelju, 6. kolovoza, upućen je u mjesto Dolnja Bistrica kod Lendave radi pružanja humanitarne pomoći u obrani od poplava, piše Index.

Ondje će pripadnici Hrvatske vojske biti angažirani na prenošenju betonskih blokova, a u svrhu stvaranja barijera za suzbijanje poplava.

Nevrijeme i rekordne oborine u petak su pogodile Sloveniju, a Hrvatska vojska svojim angažmanom ponovno dokazuje visoku razinu spremnosti i profesionalizam, priopćili su iz MORH-a i dodali da je odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH donijela vlada RH radi pružanja humanitarne pomoći u Republici Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena.