Sonja Borovčak nova županica Krapinsko-zagorske županije

Kao što se moglo i očekivati smjena na mjestu županice Krapinsko-zagorske županije protekla je bez potresa i problema. N

p_226285sonja borovcak (340 x 512).jpg
Kao što se moglo i očekivati smjena na mjestu županice Krapinsko-zagorske županije protekla je bez potresa i problema. Nakon šest godina, Vlastu Hubicki iz HSS-a, zamijenila je Sonja Borovčak iz SDP-a, temeljem koalicijskog sporazuma potpisanog prije dvije godine.


Uvertira u današnju sjednicu Skupštine Krapinsko-zagorske županije bila je tiskovna konferencija na kojoj su se novinarima obratili predsjednici HSS-a i SDP-a, Josip Friščić i Zoran Milanović te vodeće dame županije Vlasta Hubicki i Sonja Borovčak.

Na početku je Vlasta Hubicki još jednom kratko obrazložila razlog svoje ostavke, a to je poštivanje koalicijskog sporazuma i poštovanje legitimne procedure.

- Drago mi je da se danas potvrđuje ono što smo dogovarali i planirali. Ove dvije stranke ni u jednoj sredini nisu bile te koje su mimo volje birača pokušale promijetniti strukturu vlasti. Povjerenje u politiku je toliko, koliko se poštuju dogovori koji su zaključeni. Ova županija je primjer kako se taj sporazum provodi. Bilo je nekih ponuda sa strane, ali za nas je normalno da se ispoštuje što smo potpisali. Programi koji su dogovoreni su uspješno realizirani i vjerujem da će se i dalje nastaviti. Novoj županici želim puno uspjeha – rekao je Josip Friščić.

- Vjerujem da se za mali broj godina konferencije na ovu temu neće održavati. U sporazum s HSS-om nisam sumnjao. Iz perspektive Zagreba, iz ove županije ne dolaze signali o preoblemima i aferama, znači da se očito radi normalno i želim da se tako nastavi – rekao je Zoran Milanović.

Sonja Borovčak naglasila je da da su se dvije stranke uvijek dogovarale i nikada se nisu bavili sami sobom. Zahvalila je, kako je rekla, svojoj prijateljici Vlasti Hubicki na dosadašnjoj suradnji i nada se dobrom nastavku jer bez dogovora predsjednica dvije stranačke županijske organizacije, neće se moći normalno raditi.

Na pitanje hoće li biti kakvih problema kod izbora nove županice jer se čulo sličnih najava, obje su strane još jednom ponovile da imaju sporazum i ne očekuju nikakve probleme. Na pitanje da veli tko mu što nudio, Friščić je tek kratko rekao da to nije bitno jer nije bilo niti formalno, ali da razumije pokušaj dolaska na vlast, no odgovor HSS-a je uvijek bio decidiran.

Skupština u revijalnom tonu

Nakon završetka tiskovne konferencije svi su se preselili na sjednicu Županijske skupštine. Na sjednici se pojavilo 45 od 51 vijećnika. Kako je većina onih koji su manjkali bila iz oporbe, odmah se moglo zaključiti da će sjednica proteći bez problema. Skupština je najprije odbila prijedlog dr. Višeslava Ćuka da se na dnevni red doda pitanje dodjele prostora Opće bolnice Zabok kad preseli na Bračak, točnije o spekulacijama koje su se pojavile u tisku da će zgrada kirurgije biti dodjeljena Zavodu za javno zdravstvo, a zatim se krenulo na ostavke i izbore.

Vlasta Hubicki obrazložila je razloge svoje ostavke skupštinarima, završivši svoje obraćanje njenim poznatim riječima bila mi je čast biti županica Krapinsko-zagorske županije, našeg najljepšeg frtalja svijeta .

O ostavci nije bilo puno rasprave tek se u ime kluba HDZ-a javio Ivan Zaplatić.

- Dio oporbe nije vidio dokument ostavke. Po zakonu mandat traje 4 godine. Vidimo da se neće održati kontinuitet vlasti, a vi se kunete u timski rad. Županica neće biti predsjednica Skupštine, niti u Poglavarstvu, a najviše će ispaštati naša županija. Očito postoje neki dublji razlozi i radi se o trgovanju foteljama. To nije borba za bolje i ljepše Zagorje. Da li osoba koja ne može voditi jednu zdravstvenu ustanovu može voditi Županiju i biti šef toj ustanovi – rekao je Zaplatić, na što mu je replicirao Marko Vešligaj (SDP) rekavši kako je ovo napredak politike.

Ostavku županice podržalo je 28 vijećnika, 15 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. U znak zahvalnosti Vlasti Hubicki, sada već bivšoj županici predano je cvijeće.

Zatim se pristupilo izboru nove županice. Bez rasprave s 28 glasova za, 14 protiv i tri suzdržana na mjesto županice Krapinsko-zagorske županije izabrana je Sonja Borovčak. U svom obraćanju skupštini, zahvalila se na povjerenju za obnašanje časne dužnosti te je položila prisegu.

Umjesto Sonje Borovčak koja je stavila svoj mandat u mirovanje, prisegu je položila Snježana Romić iz Tuhlja. Na kraju je izabran i novi predsjednik Županijske skupštine, a to je član HSS-a, Franjo Jagić iz Budinščine.

Da u ljetne mjesece imaju što čitati i proučavati, vijećnik Ivan Martinić poklonio je svim skupštinarima knjižice Okoliš na dlanu . Tako je završila 15. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije, bez velikih potresa, zapravo onako, kako se i očekivalo.


NAjčitanije