Sporazum Vlade i sindikata stvara gubitke u bolnicama

Autor

Ravnatelji zagorskih zdravstvenih ustanova i predsjednici njihovih upravnih vijeća zagorskom su Županijskom poglavarstvu

bolnica.jpg
Ravnatelji zagorskih zdravstvenih ustanova i predsjednici njihovih upravnih vijeća zagorskom su Županijskom poglavarstvu podnijeli opširno izvješće o svom poslovanju u prošloj godini.


Iako su poslovanja tijekom godine znatno racionalizirana, dvije najveće i akutne zdravstvene ustanove u Zagorju, Opća bolnica Zabok i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i dalje bilježe gubitke. Zabočka opća bolnica, u kojoj je 498 zaposlenih, prošle je godine prihodovala 103,214.440 kuna, a istodobno je potrošeno 107,988.095 kuna, što je godišnji gubitak od 4,773.665 kuna, odnosno ukupni više od 18 milijuna kuna.

I stopa bolovanja im je velika, iznosi gotovo deset posto, što znači da je svaki dan na bolovanju gotovo 50-ak zaposlenih. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice sa 725 zaposlenih prošle godine zabilježila je gubitak od 1,523.988 kuna pa im ukupni gubitak sada iznosi 13,3 milijuna kuna. Ostale su četiri zagorske zdravstvene ustanove poslovale pozitivno.

Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama sa 216 zaposlenih na kraju prošle godine ostvarila je višak od 273.297 kuna, zagorski Dom zdravlja sa 255 zaposlenih ima višak od 2567 kuna, Ljekarna Krapinsko-zagorske županije sa 17 zaposlenih izrazila je višak od 384.970 kuna, a Zavod za javno zdravstvo iz Zlatara sa 47 zaposlenih poslovao s viškom od 330.448 kuna.

- Iako je popunjenost zabočke opće bolnice u prošloj godini bila čak 97 posto, što je najviše u Hrvatskoj, zbog potpisivanja i poštovanja kolektivnog ugovora između Vlade i Sindikata, zaposlenima moramo isplatiti njihovo i jednostavno smo nemoćni.

Sa sadašnjim limitima koje je odredilo ministarstvo, možemo na kraju godine govoriti samo o manjim ili većim gubicima i ne povećaju li se limiti, gubici će samo krajem godine biti sve veći i veći - rekli su na sjednici zagorskog Poglavarstva ravnatelj Opće bolnice Zabok dr. Ivica Balagović predsjednica Upravnog vijeća bolnice Sonja Borovčak s čime su se složili i ostali članovi Poglavarstva. Slično je stanje i s Krapinskim Toplicama.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije