Stanko Belina: 'Još su sve opcije otvorene'



Iako se činilo kako je sve već dogovoreno i da će se ZDS pridružiti navodno već dogovorenoj koaliciji HDZ-a i HSS-a

belina_zds.jpg



Iako se činilo kako je sve već dogovoreno i da će se ZDS pridružiti navodno već dogovorenoj koaliciji HDZ-a i HSS-a na županijskom nivou, formirajući tako tzv. desni blok, tim više što je sklopljena koalicijska suradnja OO HDZ-a i ZDS-a u Humu na Sutli, dogovora još nema. Kako sada stvari stoje, ZDS će možda ipak u lijevi blok. Ili…

Prije otprilike mjesec dana ZDS je izjavio kako pregovara i sa SDP-om i HNS-om i HDZ-om o mogućoj koaliciji na lokalnim izborima. Zanimalo nas je kome je ZDS u ovim trenucima više naklonjen. Šef stranke dr. Stanko Belina rekao nam je kako ZDS još nije do kraja definirao s kim će surađivati.

- S tzv. lijevim blokom SDP-HNS razgovarali smo oko zajedničke koalicije. Mogu samo reći kako bi prije postigli dogovor s ljevicom da je kandidat za župana Sonja Borovčak, a ne Siniša Hajdaš Dončić za kojeg smatram da je još premlad i da ima premalo političkog iskustva - rekao je dr. Belina, ali i oprezno dodao kako su još uvijek sve opcije otvorene.

Možda idu i samostalno…

Iako se činilo kako je ZDS bliže HDZ-u, a i bili su u pregovorima, te je sve vodilo k tome kako će zajedno s HDZ-om i HSS-om u tzv. desni blok zajedno sa svojim partnerima iz Županijske skupštine HSLS-om, čini se da pregovori nisu uspjeli. Njegov je stav da se stranke koje bi eventualno koalirale zajedno trebaju dogovoriti o podjeli funkcija i o kandidatu za župana, a ne da jedna stranka nametne svojeg kandidata kojeg unaprijed želi 'natuknuti' svima ostalima. Ako ZDS ne postigne određene pregovore s bilo kojom od ovih dviju političkih opcija, ZDS je, kaže dr. Belina, spreman izaći na izbore samostalno.

- Ovo jesu lokalni izbori na kojima bi ZDS trebao pokazati svoju snagu. Mi smo regionalna politička stranka i zagovaramo regionalizaciju, a isto tako očekujemo od naših potencijalnih koalicijskih partnera da to uvaže. Dobro smo zastupali Specijalnu bolnicu Stubičke Toplice, i SDP je naposljetku i uvažio ugovor koji je postignut u interesu radnika i osiguranika. Isto smo se tako borili protiv azila, ne zato što smo protiv ljudskih prava, nego zato što ono što državi ne paše uvijek gura u Zagorje. Koja je to ključna investicija u Zagorju? Možemo reći investicija u izgradnji vodovoda u sredinama gdje još nema vode, mada već sva manja sela odumiru, a u školama ima sve manje djece. Zadatak ZDS-a je da pokrene razvoj Zagorja – rekao je dr. Belina. - Trebamo sudjelovati u vlasti, ne kao IDS, ali da možemo podsjećati jačeg koji ima vlast na državnoj razini da je potrebno učiniti nešto i za razvoj regije. Osim toga i EU u koju silno želimo uči potiče razvoj regije - istaknuo je.


Puljić kandidat za zagrebačkog gradonačelnika


ZDS zasada u Zagorju ima jednog načelnika iz svojih redova i to u općini Krapinske Toplice, Vladimira Huzaka, no na ovim lokalnim izborima ZDS-u je zadatak izboriti participiranje u vlasti u većini gradova i općina u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim 'doma' ZDS svoje organizacije ima i izvan granica Zagorja. U Zagrebu je GO ZDS-a odlučila u 'trku' za gradonačelničko mjesto kandidirati političkog tajnika ZDS - a Ljubomira Puljića, diplomiranog ekonomista iz Zaprešića. On je svojedobno bio jedan od dopredsjednika Zagorske stranke, iz koje je isključen.

Na predsjedništvu Zagorske demokratske stranke donesena je i odluka o potpisivanju međustranačkog sporazuma o suradnji regionalnih stranaka između ZDS-a te Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, Primorsko-goranskog saveza te Međimurskog demokratskog saveza. Razmatran je i prijedlog međustranačkog sporazuma između A-HSS-a i ZDS-a te o njihovom zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima. Konačna odluka još nije donesena.

Marijan Obestar i dalje član ZDS-a

Iako je prošlog tjedna iz ZDS-a stiglo priopćenje o isključenju predsjednika OO ZDS -a Gornja Stubica Marijana Obestara iz stranke, i to kako piše zbog pokušaja političkog progona stranačkih neistomišljenika pravnim sredstvima zlorabeći pritom stranačku arhivu iz ZDS-a, situacija je ipak izglađena. Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o nekim unutarstranačkim nesuglasicama koje su sad riješene, a Marijan Obestar ostaje i dalje član ZDS-a. O ovoj situaciji ni šef stranke dr. Belina ni Obestar nisu htjeli davati službene izjave.

NAjčitanije