STIŽE MALO OSVJEŽENJE: Gdje udari pljusak može biti i nevremena

Autor Zagorje.com

Danas može mjestimice biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u popodnevnim satima

vrijeme-prognoza-proljece-ljeto-jesen-vremenska-prognoza.jpg

Malo će osvježiti, ali će temperatura zraka i dalje biti iznad 25 Celzijevih stupnjeva, možda i do 30°C. Meteolarm je upozorio na nevrijeme koje bi u poslijepodnevnim satima moglo zahvatiti i zagrebačko područje zbog čega je izdano narančasto upozorenje.


Sredinu tjedna obilježit će nestabilni dani, ali ipak uz dulja sunčana razdoblja i dosta topline. Ponegdje su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom ili kratkotrajna kiša, ali to neće biti ni obilno ni dugotrajno. Vjerojatnost za to je veća u popodnevnim satima tijekom srijede, dok bi u četvrtak tih pljuskova moglo biti znatno manje. Temperatura zraka će biti prava ljetna – jutarnje vrijednosti većinom od 14 do 19°C, a najviše dnevne blizu 30 Celzijevih stupnjeva, javlja Crometeo

U petak se čini stabilnije uz više sunca i opet malo toplije. Zapuhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar pa će biti sparno i uz malo lošiju bioprognozu.

Čuvajte se vrućine i uzimajte dovoljno tekućine. Trebalo bi smanjiti boravak na izravnom suncu, osobito između 10 i 17 sati kad je UV indeks najviši. Kasnije prema večeri postojat će mala mogućnost za lokalni grmljavinski pljusak, osobito uz mađarsku granicu.

 Što se tiče vikenda vrijeme bi trebalo biti većinom sunčano i vruće, ali se i dalje ne može potpuno isključiti mogućnost za lokalni pljusak, osobito potkraj nedjelje i u ponedjeljak. Temperatura zraka bit će oko 30 Celzijevih stupnjeva, možda i nekoliko stupnjeva viša.

 S prvim danom lipnja počelo je klimatološko ljeto koje uključuje  lipanj, srpanj i kolovoz, prosječno tri najtoplija mjeseca u godini. Kalendarsko (astronomsko) ljeto počinje 21. lipnja u 18 sati i 38 minuta. Prvi dani lipnja donijeli su obilje sunca uz postupni porast temperatura zraka pa na prve lipanjske vruće dane (nismo dugo čekali.

Podsjetimo se  da je prošle godine  početak druge dekade lipnja donio najviše temperature u 2014.. 

NAjčitanije