STIŽE NOVI ZAKON: Kazne za ustaški pozdrav i simbole bit će drastične

Policija1.jpg

Prekršaji protiv javnog reda i mira uskoro bi mogli postati puno skuplji. Primjerice, za izvikivanje ili nošenje ustaških simbola, kazna bi iznosila i do četiri tisuće eura. Veće novčane kazne za takve i ostale prekršaje protiv javnog reda i mira predložilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Prijedlog je u javnom savjetovanju.

Visokim novčanim kaznama policija želi smanjiti broj prekršaja protiv javnog reda i mira.

- Bilo koja sankcija ima u prvom redu odvraćajući učinak, da osobe ne čine prekršaje, rekao je Tomislav Gulan, pomoćnik načelnika Uprave za javni red i sigurnost, Ravnateljstvo policije.

Prema prijedlogu MUP-a, širenje mržnje u javnom prostoru, bilo bi kažnjivo s iznosom od 700 do 4000 eura.

- Mi smo tu sankciju koju smo propisali za članak 5. stavak 1, u biti uzeli već iz postojećeg zakona, Zakona o suzbijanju diskriminacije, naglasio je Gulan.

- Radi se o nekom diskriminatornom ponašanju osobe tako da zbog njegove pripadnosti vjere, nacije, rodne ili bilo kakve druge pripadnosti se nekoga proziva, rekao je.

Odvjetnica Vesna Alaburić pozdravlja povećanje novčanih kazni, ali smatra da upravo u navedenom dijelu trebalo mijenjati sam zakon.

- Da li se korištenjem nekog ustaškog znakovlja, simbola, uzvikivanjem ZDS, samim time potiče ili može poticati na nasilje i mržnju i da li bilo kakvo korištenje u bilo kakvim okolnostima tih pozdrava, pjesama i slično, bez obzira da li dolazi do remećenja javnog reda i mira, to treba podlijegati sankcioniranju, zapitala se Alaburić.

Postojeći zakon donesen je još 1977. godine.

- Iznosi koji su bili propisani tim zakonom nisu ni na koji način odgovarajući u svjetlu odvraćanja počinitelja prekršaja, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Prema novom prijedlogu, ako dijete počini prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokaže se da je to posljedica zanemarivanja, roditelje čeka do 4000 eura kazne. Slična kvalifikacija postoji i u kaznenom zakonu.

Ako je to izolirani incident, onda se neće ići na kazneno djelo nego u pravilu na taj prekršaj. Mi to rijetko koristimo taj prekršaj zanemarivanja djeteta i u pravilu se radi o kaznenom djelu.

Prijedlog MUP-a za sada je otvoreno podržao IDS poziva da se najoštrije primjenjuje u praksi. javlja HRT.