Stiže promjena: Za veliki dio Hrvatske izdano upozorenje zbog grmljavinskog nevremena

Autor zagorje.com
Prognoza kiša zima jesen

Danas će u Hrvatskoj biti promjenljivo i nestabilno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme zbog grmljavinskog nevremena za  cijelu Hrvatsku, osim Dalmacije i krajnjeg juga zemlje.

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće i izraženi.

Najniža jutarnja temperatura od 16 do 20, na Jadranu između 19 i 23, a najviša dnevna uglavnom od 25 do 30 °C, prognoza je DHMZ – a za utorak.

Meteorologinja Tomislava Hojsak iz DHMZ-a navela je za HRT da se u utorak na istoku Hrvatske očekuje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a kiša i grmljavina najizgledniji su sredinom dana i popodne. Umjeren jugozapadni vjetar popodne će okrenuti na sjeverni, prolazno s jakim udarima. Dnevna temperatura od 27 do 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije nego na istoku. Sredinom dana i popodne uz jače naoblačenje mjestimice će biti kiše, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje čak jače izraženih. Još će u jutarnjim satima puhati jugozapadnjak, a zatim sjeveroistočni vjetar, prolazno s jakim udarima.

I u gorju i na sjevernom Jadranu nestabilno i malo niža temperatura zraka nego prošlih dana. Puhat će umjeren, prolazno i jak jugozapadni vjetar, na moru mjestimice jugo, navečer i bura. Dalmaciji bi utorak bi u većini mjesta mogao proteći bez oborine.

I na jugu Hrvatske utorak će proteći barem djelomice sunčano i suho, s temperaturama od 28 do 30 °C.

Srijeda će na kopnu početi uz jutarnju maglu, uz povremeno malo kiše u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a od četvrtka oblačnije i razmjerno vjetrovito, uz umjereno do jako jugo i južni vjetar. Mjestimična kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, najvjerojatnija je na sjevernom Jadranu, no ne može se isključiti ni u Dalmaciji, rekla je za HRT Tomislava Hojsak.