Stubaki kao zagorski brand

Autor

Općina Stubičke Toplice danas nema dovoljno izgrađen identitet i imidž, no u budućnosti bi mogla postati vodeće odredišt

stubicke_015.jpg
Općina Stubičke Toplice danas nema dovoljno izgrađen identitet i imidž, no u budućnosti bi mogla postati vodeće odredište zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, pri čemu bi Stubičke Toplice predstavljale «brand», a područje općine odredište zdravstvenog turizma, mišljenje je Ivana Vajića, međunarodnog konzultanta za projekte javno privatnog-partnerstva, izrađivača «Projekta Stubičke Toplice» kojeg je naručila Krapinsko-zagorska županija i koji je prezentiran na posljednjoj sjednici Županijskog poglavarstva.

Wellness turizam

Naime, Projekt Stubičke Toplice trebao bi se realizirati na površini oko 160.000 četvornih metara u vlasništvu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju čiji je vlasnik Županija. Budući kompleks bi se zasnivao na suvremenom pristupu ponude u zdravstvenom, odnosno wellness turizmu s posebnim naglaskom na medicinskom wellnessu te bi nudio rekreaciju, edukaciju, zdravu prehranu, relaksaciju, brigu za ljepotu te profesionalnu medicinsku potporu.

Novosagrađeni zdravstveno-turistički kompleks Stubičke Toplice bio bi najkompleksniji i najsuvremeniji wellness centar u kontinentalnoj Hrvatskoj koji bi se temeljio na tradicionalnim prirodnim faktorima i profesionalnom medicinskom pristupu kojem bi se dodavale i komplementarne istočnjačke metode osiguravanja zdravog i kvalitetnog život.

S obzirom da se uz zemljište Specijalne bolnice nalazi oko 1,5 hektar zemljišta u vlasništvu Općine, izrađivač Projekta uzima mogućnost kako će Općina, ali i privatni vlasnici okolnog zemljišta pokazati interes za sudjelovanjem u ovom projektu. Naime, drži Valić, time bi se dodatno povećala atraktivnost cjelokupnog projekta za potencijalne investitore. Na taj način projekt bi se mogao proširiti na dodatnih minimalno 10, a maksimalno 20 hektara, a na dodanom bi zemljištu bila omogućena gradnja luksuznih turističkih vila s pratećim sadržajima.

Javno-privatno partnerstvo

Za provođenje ovog projekta, naglasio je prof. Vajić, potrebna su izuzetno visoka kapitalna ulaganja te preuzimanje tržišnih rizika, stoga je jedini praktično moguć način njegove realizacije - javno-privatno partnerstvo. Naime, to je jedini model koji Krapinsko-zagorskoj županiji i drugim partnerima po osnovi vlasništva nad zemljom koja se može staviti u funkciju Projekta, omogućuje utjecaj na urbanistički aspekt i dinamiku realizacije projekta, daje čvrste garancije za izgradnju objekata i realizaciju sadržaja, osigurava financijska sredstva i pokrivanje tržišnog rizika od strane privatnog partnera, a s druge strane rezultira dugoročnom financijskom koristi zajednice.


Tim

Na sjednici Županijskog poglavarstva osim što je prihvaćen Provedbeni plan za razvoj Projekta Stubičke Toplice, imenovan je i Savjet projekta u kojeg su uz izrađivača projekta prof. Vajića, izabrani zamjenici županice, Zorko Vidiček i Davor Gredičak, predsjednica Županijske skupštine, Sonja Borovčak, član Županijskog poglavarstva, Ivan Šantek, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Branko Markulinčić te predsjednik TZ KZŽ, Ivan Sadaić. U projektni tim imenovani su zamjenik županice Zorko Vidiček, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Štefanija Vuljanko te zamjenica tajnika Županije, Ljiljana Malogorski. Savjetnikom za realizaciju Projekta imenovan je prof. Ivan Vajić, a za voditelja Projekta je izabran Zorko Vidiček. Jedna od sljedećih aktivnosti je izrada Studije izvodljivosti projekta po modelu javno-privatnog partnera, te izbor privatnog partnera.
NAjčitanije