Sva kućanstva u Zagorju će se s vremenom spojiti u jedan vodoopskrbni sustav

kr_toplice_vodovod_1.jpg

Od nekadašnjih petstotinjak manjih ili većih lokalnih vodovoda na području Krapinsko – zagorske županije, nakon dvadesetak godina širenja javne vodoopskrbne mreže, ali i pojedinih preuzimanja lokalnih vodovoda od strane legalnih, javnih isporučitelja, taj broj je sada itekako smanjen. Kad su u pitanju oni lokalni vodovodi koji isporučuju više od 10 kubičnih metara vode dnevno i/ili opskrbljuju više od 50 kućanstava pitkom vodom, takvih je trenutno 40 .

Zanimljiv je i podatak da, kad se gleda područje čitave Republike Hrvatske, čak 90 posto lokalnih vodovoda nalazi se na području Krapinsko – zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije. Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić pojasnio nam je razloge tog velikog postotka -Riječ je o području oko Ivančice i Medvednice jer to je područje bogato izvorima. Tako da taj velik broj lokalnih vodovoda nije slučaj na području čitave Krapinsko – zagorske županije. Na primjer, područja općina Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Tuhelj pa grada Zaboka.... ona su sva priključena na javnu vodoopskrbu jer nemaju dovoljnih izvora vode. Kad gledamo ostatak Hrvatske, na primjer, u Slavoniji ne postoji lokalnih vodovoda jer su im izvori vode često kontaminirani pa bi trebali imati veliku preradu. Tako da postoje i tvornice vode, na primjer, u Osijeku i Slavonskom Brodu. To su ogromna postrojenja koja prerađuju vodu da bi ona bila pitka. U Dalmaciji je pak drugi problem, a to je mutnoća vode – pojasnio nam je Mihovilić.

Iako je trenutno privremeno suspendirana Uredba vlade prema kojoj se svi lokalni vodovodi, ali i javni isporučitelji vode na području Krapinsko – zagorske županije moraju pripojiti Zagorskom vodovodu, za očekivati jest da će se u budućnosti ipak svi spojiti u jedan veliki sustav. Stoga smo Mihovilića pitali je li Zagorski vodovod kao tvrtka na to spreman. - Mi već godinama radimo na tome da budemo u mogućnosti svima ponuditi priključenje na Zagorski vodovod. Naravno, u ovom trenutku još uvijek nisu svi obuhvaćeni, niti trenutno mogu biti. No, najveći lokalni vodovodi koji postoje, za njih je sve spremno da se mogu priključiti u bilo kojem trenutku – odgovorio je.

Naime, tamo gdje postoje lokalni vodovodi, Zagorski vodovod do sad i nije baš gradio, odnosno, proširivao svoju vlastitu mrežu, što je i razumljivo. – Građenje paralelnog sustava jednostavno nema logike. Svaki lokalni vodovod koji nas je tražio da se priključi našem sustavu prolazi istu proceduru, a tako će biti i ubuduće. Dakle, mi provjerimo u kakvom je vodovod stanju i negdje se, kao što je to bilo u Kraljevom Vrhu, kompletni lokalni vodovod reže na dijelove i uništava, ako nije u zadovoljavajućem stanju, a negdje se koristi. To sve ovisi o stanju u kojem se određeni lokalni vodovod nalazi – ispričao nam je Mihovilić.

Na naše pitanje kakav je to interes Zagorskog vodovoda da na neko brdo vuče kilometre cijevi da bi 'držao pritisak' i opskrbljivao tri ili četiri kuće vodom, Mihovilić je bio rezolutan. – Pa ljudi moraju dobiti vodu. To je naša obaveza. Bez obzira na kojim kotama i visinama netko živi, mi smo dužni osigurati im javnu isporuku vode. Mi smo javni subjekt i ako postoji zahtjev za priključenje, mi smo ga dužni ispuniti. Na području na kojem mi distribuiramo vodu, mi gotovo da nemamo stanovnika koji su prijavljeni, a da nisu na javnoj vodoopskrbi. Ovo što imamo je po par kuća i to se rješava i vjerujem da će se riješiti vrlo uskoro, a trenutno je naša pokrivenost u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalnih vodovoda oko 98 posto. Nama su, naime, problematične samo one jedinice lokalne samouprave u kojima postoje lokalni vodovodi. Tamo postotak priključenosti nije takav i mi, zapravo, ni ne znamo tko je tamo priključen, a tko nije. Mi uopće nemamo informacije, niti stvarno stanje. Jer mi se lokalnim vodovodom počinjemo baviti tek kad se on nama obrati. Tad kreću obilasci, sastanci, utvrđivanje stanja – pojasnio je Mihovilić te dodao kako je svaki slučaj drugačiji, odnosno, sve zavisi od vodovoda do vodovoda.

No, ono što je uvijek isto jest da Zagorski vodovod ne preuzima izvore iz kojih lokalni vodovodi distribuiraju vodu. - Mi ne možemo preuzeti njihove izvore. Naime, ti površinski izvori iz kojih se opskrbljuju lokalni vodovodi uglavnom nisu legalni, a legalizacija postojećeg izvora vode, odnosno, dobivanje vodopravne dozvole, traje po nekoliko godina i za mnoge je to skoro pa nemoguća misija. Tu su zona zaštite, građevinske dozvole, uporabne dozvole, imovinsko – pravni odnosi... Dakle, sva ta dokumentacija koju treba prikupiti i ishodovati, kod nijednog od tih izvora lokalnih vodovoda ne postoji pa su svi, prema Zakonu, zapravo ilegalni – pojasnio nam je Mihovilić.

Za kraj, ponovo smo pitali, ima li Zagorski vodovod uopće interesa da čitavo Zagorje bude dio njegovog sustava. -Naravno da je Zagorskom vodovodu u interesu da priključi nove potrošače, ali tu se ne radi samo o našem interesu, nego je to i naša obaveza. Jer dok se svi lokalni vodovodi, sukladno Zakonu o vodnim uslugama, ne spoje na naš sustav, naš proces širenja se neće završiti, budući da se s vremenom svi moraju spojiti na sustav javne vodoopskrbe – zaključio je Mihovilić.

Ovaj tekst je objavljen u okviru programa poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.