Sve više posjetitelja obilazi Tuđmanovu rodnu kuću

Autor

Od 1. lipnja spomen-kuća prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana otvorena je posjetiteljima svakoga dana osim p

p_738446zag_prek.jpg
Od 1. lipnja spomen-kuća prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana otvorena je posjetiteljima svakoga dana osim ponedjeljka. Radno vrijeme je od 11 do 17 sati, a subotom, nedjeljom i praznikom otvara se sat ranije.

Na mjestu domaćina kuće je Antun Prekrat, vanjski suradnik Zaklade hrvatskoga državotvornog zavjeta, koja je vlasnik toga objekta i zgrade stare osnovne škole u središtu mjesta.

U prvih šest mjeseci kuću je posjetilo 2000 posjetitelja, a od kada je kuća otvorena tijekom cijeloga dana, broj se udvostručio. Najviše posjetitelja, 500 do 700 ljudi u jednomu danu, posjetilo je spomen kuću 14. svibnja, na dan Tuđmanova rođenja, na blagdan Svih svetih i na godišnjicu smrti, 10. prosinca. Tih dana i brojna izaslanstva polažu vijence uz poprsje dr. Tuđmana ispred kuće.

Znakovito je da najviše posjetitelja autobusima dolazi iz Slavonije, okolice Zadra, kao i s riječkoga, varaždinskog i međimurskog područja, a individualno ili preko turističkih agencija iz Zagreba, Koprivnice, Dubrovnika i Makarske.

Novost je i da se skupine mogu najaviti i izvan radnoga vremena na broj 098/794 707, a posjetitelji mogu za uspomenu kupiti prigodne razglednice i knjige dr. Franje Tuđmana.

Drugi dan nove godine u kući smo zatekli skupinu posjetitelja iz Nina. Blagdane su proveli u Hrvatskome zagorju i na povratku s dočeka Nove godine svratili su u Veliko Trgovišće, najavljujući tako i ove godine veći broj posjetitelja spomen-kuće dr. Tuđmana.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije