Svečano i veselo na Majeru

Autor žs

Stoljeće planinarstva u Zlataru

Veselo na Ivanščici.jpg

Hrvatsko planinarsko društvo „Oštrc“ iz Zlatara u subotu je u „svojoj“ planinarskoj kući na Majeru, na obroncima Ivanščice, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zlatara, obilježilo rijedak jubilej – stotu obljetnicu djelovanja. Uz predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza Darka Berljaka i zlatarsku  gradonačelnicu Jasenku Auguštan Pentek, na Majeru se okupilo mnogo planinara iz drugih planinarskih društava , udruga, gostiju…kojima je na odazivu zahvalio predsjednik HPD-a „Oštrc“ Ivica Hanžek i „poveo“ prisutne u šetnju dugom poviješću planinarstva u zlatarskome kraju. Darko Berljak je spomenuo kako je organizirano planinarstvo u  zlatarskom kraju počelo 1883. godine, a HPD „Oštrc“ pohvalio „ kao jedno od aktivnijih planinarskih društava koje ulažu u planinarski dom i u označavanje i održavanje planinarskih putova“. Potporu aktivnostima društva naglasila je i gradonačelnica Auguštan-Pentek.

Kako je uobičajeno u ovakvim prigodama, zaslužnim pojedincima dodijeljena su priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketu  su  dobili dugogodišnji predsjednik „Oštrca“, vitalni Marijan Čorić i Dragutin Hanžek, zlatni znak Ivan Lončar, a srebrni Milan Gregurović i Stjepan Vodopić. Također su dodijeljena priznanja i zahvalnice  ''Oštrca''.

Uslužni domar Dragec

Kad je riječ o planinarskoj kući ili domu na Majeru, ideja o gradnji potječe iz 1976. godine. No, put od ideje do završetka gradnje doma bio je dug, s različitim razdobljima uspješnosti njegove gradnje. Bilo je i stagnacije, pa 1985. ponovnog zamaha. Spominju se imena  više zaslužnih pojedinaca i organizacija, a posebice Milana Gregurovića i zlatarske šumarije  koji su iskrčili šikaru. Danas je dom  lijepo zdanje, koje se  sastoji od dnevnog boravka, kuhinje, sanitarnog čvora, te tri spavaonice u potkrovlju  sa 16 ležajeva. Opremljen je pitkom vodom i solarnom električnom energijom. No, u planu je adaptacija, ponajprije uređenje kuhinje, jer sve je više posjetitelja, tim više što je kuća otvorena tijekom vikenda i u dane blagdana. Tada je za zadovoljstvo planinara i namjernika zaslužan „naš Dragec“, kako od milja mnogi oslovljavaju domara Dragutina Hanžeka.  A u subotu u Vokalnoj skupini DORA i Dečkima z bregov imao je uspješne asistente!