Svečanost otvorenja Pelješkog mosta

Prva će mostom prijeći Rimčeva Nevera...

peljeski01-

U Komarni traje svečanost otvorenja Pelješkog mosta koji će svečano biti otvoren večeras. Mostom će prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se odvija s dviju strana mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Prva će Mostom u završnom dijelu svečanosti prijeći Rimčeva Nevera, dok će s pelješke strane krenuti automobil u kojem će biti nekadašnji trostruki europski prvak na brdskim utrkama Niko Pulić. 

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je  Marjan Pipenbaher.

"Obuzimaju me osjećaji, ponosa, radosti i zahvalnosti", rekao je premijer Plenković na početku svog obraćanja naglasivši kako ans je ovaj projekt zbližio s Kinom. U tijeku je obraćanje predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a potom će govoriti Predsjednik RH Zoran Milanović.