Svinjska kuga: U subotu u Zagorju usmrćeno devet svinja

Autor

Na području Zagorja pojavila se klasična svinjska kuga, izvijestio je Veterinarski ured Krapinsko-zagorske županije. Zar

p_777039var-kuga-txt.jpg
Na području Zagorja pojavila se klasična svinjska kuga, izvijestio je Veterinarski ured Krapinsko-zagorske županije. Zarazna bolest pojavila se u dva kućanstva, u Kuzmincu i Petrovoj Gori.


Nema prometa stoke

Otkrivena je nakon poziva veterinara koji su bolesne svinje liječili antibioticima, a potvrđena je u petak laboratorijskim nalazom. – U subotu je usmrćeno osam svinja u Kuzmincu i jedna u Petrovoj Gori i provedena je dezinfekcija, a u krugu deset kilometara od Kuzminca i Petrove Gore proglašeno je zaraženo i ugroženo područje.

Na snazi je i naredba da nema prometa stoke minimalno osam dana, klanje svinja zabranjeno je u trajanju sedam dana, a nakon toga će se svinje moći klati uz odobrenje veterinara koji će obaviti besplatni klinički pregled.

Vrijeme je svinjokolja, no apeliramo na vlasnike da budu strpljivi. Vlasnici oboljele i uginule svinje moraju prijaviti veterinaru, a preporučujemo im da na ulazu u dvorište za dezinfekciju obuće postave posude s dezinficijensom, dva posto natrijeve lužine, i da po saznanju prijave ilegalni transport svinja – rekla je voditeljica Veterinarskog ureda i kriznog stožera mr. Mirjana Krušelj.

Velike štete

Od danas će veterinarske ekipe provoditi popis i klinički pregled svinja u dvorištima na ugroženom području, koji bi trebao biti završen za desetak dana. Svinjska kuga za ljude nije opasna, no među svinjama se brzo širi, jako je zarazna i nema izlječenja, odnosno postotak smrtnosti je visok, što vlasnicima nanosi velike materijalne štete.

Bolest ima brojne simptome, no najčešći su proljev, gubitak apetita, visoka temperatura i izostanak reakcije na terapiju antibioticima. Uzročnik je virus, a bolest se javlja najčešće u zimsko vrijeme zbog svinjokolja i većeg prometa svinjama.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije