Temperature idu do 40°C, crveni alarm u jednoj regiji. Evo kad stiže jača promjena

PXL_150723_101549547.jpg

Državni hidrometeorološki zavod upozorio je na visoke temperature u većem dijelu zemlje. Zavod za javno zdravstvo pozvao je građane na dodatan oprez, piše Index.

Za splitsku, riječku i osječku regiju danas je na snazi narančasto upozorenje, koje znači veliku opasnost, a za sutra je ono izdano za cijelu zemlju. Idući tjedan očekuju su temperature i do 40°C. Toplinski val trajat će do četvrtka, a za srijedu je za splitsku regiju izdan crveni alarm.

U srijedu stiže promjena vremena - pljuskova, lokalno i nevremena, može biti u većini krajeva u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Od četvrtka malo niža temperatura, i dalje nestabilno pa može biti kratkotrajne mjestimične kiše. Pokojeg neverina tih dana može biti i na sjevernom Jadranu, dok će se u Dalmaciji zadržati suho, sunčano i vruće, prognozira za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Detaljna prognoza za danas

U polju srednjeg tlaka pritjecat će nam i u nedjelju vrlo topao i vlagom siromašan zrak. Stoga će sunčana i vruća biti nedjelja u Slavoniji i Baranji. Samo ponegdje nakon sredine dana mala do umjerena naoblaka, a ujutro je uz rijeke mjestimice moguća magla. Temperatura danju oko 35 stupnjeva. Toliko se očekuje i u dijelu središnje Hrvatske, također uz jugozapadnjak i zapadnjak.

No, na krajnjem sjeveru zemlje malo niže vrijednosti temperature, poslijepodne sa slabim do umjerenim sjevernim vjetrom, uz umjerenu naoblaku.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu sunčano. Puhat će slab i umjeren jugozapadni, ponegdje na moru i južni vjetar. Temperatura mora je oko 26, 27 stupnjeva. A najviša temperatura zraka od 30 do 33 u Lici i Gorskom kotaru te između 32 i 35 stupnjeva na sjevernom Jadranu.

Podjednake vrijednosti i na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije još malo više - i do 36, 37 stupnjeva. Nedjelja u ovim područjima sunčana uz slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak te s mirnim i malo valovitim morem.

More i vjetar slični i na krajnjem jugu Hrvatske. I ondje će biti sunčano, gotovo bez oblačka, te vruće, ponegdje i vrlo vruće. Najviša temperatura između 34 i 37, mjestimice na obali i otocima malo niža.

Promjena sredinom tjedna

Pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće bit će idućih dana u unutrašnjosti. Prolazno više oblaka u ponedjeljak i utorak u popodnevnim satima, posebice na sjeverozapadu i sjeveru zemlje uz povećanu vjerojatnost i za poneki pljusak, moguće i izraženiji. Mjestimične će kiše te lokalnih pljuskova s grmljavinom, moguće i nevremena, najvjerojatnije biti u srijedu.

Na Jadranu na kišu ne treba računati. Bit će vrlo vruće s temperaturom oko 35, ponegdje i prema 40 stupnjeva. A i noći će ponegdje, posebno u urbanim sredinama, biti vrlo tople. Malo olakšanje od vrućine može ponegdje donijeti umjeren maestral.

Rashladite svoj dom i pijte dovoljno tekućine

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene tegobe, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom. Zato je preporuka svima da se zaštite od velikih vrućina - kada izlaze van da se obavezno zaštite ili klone vrućine, rashlade svoj dom i piju dovoljno tekućine.

Uslijed visokih temperatura pojačava se i mogućnost za toplinski udar, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). U najvećem riziku su kronični bolesnici, posebno oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, osobe starije od 65 godina, djeca, radnici na otvorenom, sportaši, vojnici...

Iz HZJZ-a poručuju da se prilikom velikih vrućina trebaju poduzeti adekvatne mjere koje uključuju izbjegavanje izlaganja direktnoj Sunčevoj svjetlosti i izlaska u najtoplijem dijelu dana. Preporuča se konzumacija dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera, nošenje lagane odjeće te pokrivala za glavu, konzumacija manjih obroka sa svježim voćem i povrćem i tuširanja mlakom vodom.

Jednako je važno prilagoditi temperaturu prostora u kojem boravite. Prilikom klimatizacije treba paziti da tražena temperatura ne bude niža od sedam Celzijevih stupnjeva od vanjske. Također prilikom velikih vrućina opasno je ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te upozorenja na toplinske valove, istaknuli su iz HZJZ-a.