Titov spomenik vraćen u Kumrovec

Autor

Tri i pol mjeseca nakon što je srušen eksplozivnom napravom, spomenik Josipu Brozu Titu, djelo hrvatskog kipara Augusta

TitoSpomenikV.jpg

Tri i pol mjeseca nakon što je srušen eksplozivnom napravom, spomenik Josipu Brozu Titu, djelo hrvatskog kipara Augusta Augustinčića, vraćen je restauriran na svoje postolje ispred Titove rodne kuće u Kumrovcu


Titova bista srušena je u noći 27.prosinca prošle godine, a restauracija tada uništenih glave i poprsja obavljena je u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Troškovi restauracije, koji su pokriveni novcem iz državnog proračuna, iznosili su oko 80 tisuća kuna. Postavljanje obnovljenog spomenika u Kumrovcu nije popraćeno nikakvom posebnom manifestacijom, ali mu je nazočio ravnatelj Konzervatorskog zavoda Tomislav Petrinec.

Iako su od miniranja spomenika prošla tri i pol mjeseca, policija još nije pronašla počinitelja, potvrdio je glasnogovornik policijske uprave Krapinsko-zagorske Miljenko Fruk.

Policija je oformila posebnu grupu iskusnih istražitelja, te poduzela niz mjera i radnji, poput obavijesnih razgovora i poligrafskih testiranja.

I ako je kriminalističku obradu prošao veći broj osumnjičenih, za sada se nisu potvrdile sumnje da je netko od njih počinitelj.

Fruk je dodao da krapinsko-zagorska policija usko surađuje i s Policijskom upravom šibensko-kninskom - na čijem području je nedavno na sličan način srušen spomenik u Murteru - te ostalim policijskim upravama koje su imale slična kaznena djela, kako bi se otkrila moguća veza između tih slučajeva.


Turistima nije smetalo što spomenika nema...

NAjčitanije