Titova škola u Kumrovcu na prodaju Turcima

Autor

Kompleks bivše Političke škole u Kumrovcu, vojarna Maršal Tito na Lastovu, vojarna Monumenti u Puli, HTP Korčula, hote

p_384275man_titova_tx.jpg
Kompleks bivše Političke škole u Kumrovcu, vojarna Maršal Tito na Lastovu, vojarna Monumenti u Puli, HTP Korčula, hoteli Plat, hotel Maestral u Dubrovniku, hotel Živogošće, neke su od tvrtki koje je Hrvatska ponudila Turcima za kupnju.

Nema bijele tkanine

Jučer je u Ankari počeo poslovni skup hrvatskih i turskih poduzeća na kojemu obje strane iznose svoje planove za poslovnu suradnju. Hrvatska je pozvala turske tvrtke da kupuju hrvatske hotele i bivše vojne komplekse te neprivatizirane metalske tvrtke, a zauzvrat traži lakši pristup na tursko tržište i manje administrativnih prepreka za hrvatske kompanije.

Trimot iz Imotskog prvi bi mogao promijeniti vlasnika jer je za tu tvrtku zainteresirana turska Merih Moda, koja je već ušla u pregovore s fondom za privatizaciju. Trimot je toj kompaniji važan zbog bistre vode koju upotrebljava u proizvodnji tkanina.

Turske su rijeke mutne pa ne mogu dobiti dovoljno bijele tkanine. Ministar gospodarstva Branko Vukelić, koji u Turskoj testira prve učinke izvozne ofenzive, obećao je da će s lokalnim vlastima u Imotskom razgovarato o smanjenju naknada jer ih je turska tvrtka navela kao glavnu zapreku ulaganju.

Države su učinile sve da olakšaju protok robe i kapitala, od početka ove godine potpuno su ukinute carine za industrijske proizvode, a od prošle se godine ne plaća carina za tekstil.

Početak bez kvota

Nećemo za početak postavljati nikakve kvote i limite, a volio bih da dođemo do toga da zbog velikog zanimanja ne može udovoljiti svim molbama poduzetnika kaže Vukelić. Kod samostalnih će nastupa država pokrivati 25 do 45 posto troškova, ovisno o veličini tvrtke.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije