Titova unuka Saša Broz zakonom će zaštiti djedovo ime

Autor

Voda, vino, čak i čarape s likom i imenom Josipa Broza Tita u posljednje vrijeme pravi su hit. Mali poduzetnici shvatili

sasa_broz200.jpg

Voda, vino, čak i čarape s likom i imenom Josipa Broza Tita u posljednje vrijeme pravi su hit. Mali poduzetnici shvatili su da je Tito opet u modi pa njegovo ime i lik namjeravaju otisnuti bar na desetak artikala: od suvenira do prehrambenih proizvoda. Sve to radi se bez znanja i privole obitelji Broz. Zato Titova unuka Saša Broz u ime obitelji namjerava zakonski zaštititi ime svog djeda.

Titova unuka Saša Broz

Ime se prostituira

Kako kaže, u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama u posljednje se vrijeme ime Tito uvelike prostituira, što je nedopustivo. "Čekam još samo da šećući gradom naletim na buregdžinicu "Tito"! Još samo to nedostaje! Sve ostalo već je napravljeno, ili se radi. Istodobno, svi ti poduzetnici obitelj Broz nisu pitali za dopuštenje, nisu nas čak ni obavijestili o svojim namjerama.

Zato sam u ime obitelji, u skladu sa Zakonom o autorskom pravu, odlučila zaštititi ime" kazala je za Večernji list S. Broz ističući kako neće dopustiti da se kojekavi poduzetnici bogate na račun njezina djeda. Brozovi već neko vrijeme razmišljaju o zaštiti imena, a nedavno su za to angažirali "jednog poznatog i uspješnog odvjetnika".

Bili su prisiljeni, kaže Saša Broz, ali ne kako bi nešto zaradili već kako bi zaštitili dignitet svog djeda. Svašta se priča, najavljeni su filmovi, predstave, čak i musical o mom djedu. Ne želim da se to radi bez znanja i odobrenja obitelji.

"Zakon nam omogućuje da se zaštitimo i mi ćemo to učiniti" rekla je unuka Josipa Broza ističući kako je sve još u povojima te kako još nisu dogovorene sve pojedinosti.

Obitelj ima prava

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Krešimir Piškulić prihvaća da obitelj ima nekakva prava vezana uz ime Josipa Broza Tita, no dvoji o pravnoj utemeljenosti najave o zaštiti imena Tito.

"Obitelj ima prava i želje, možda to ima i uporište u zakonu, ali mislim da i njegovi borci, danas pod imenom SAB, imaju određena prava. I mi živimo njegove ideale, njegove želje i zamisli istom mjerom kao i obitelj" rekao je Piškulić ističući kako će o svemu moći reći više kad dozna sve detalje.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije