TJEDNA PROGNOZA: Današnji dan bi bilo najbolje prespavati. Toplije tek krajem tjedna

Autor mb

I u ovom tjednu pratit će nas hladnije i oblačnije vrijeme. Uz vedrije noći će se temperatura spustiti i blizu nule. Možemo reći da je stigla prava jesen, a s njom i sezona grijanja. Ipak, prema kraju tjedna strujanje bi trebalo okrenuti na južno što znači i postupno zatopljenje, javlja Crometeo

autumn_rain2_590x300.jpg

Danas će povremeno padati kiša. To će biti baš jedan mokar, tmuran i hladan jesenski dan. Tko može najbolje bi ga bilo prespavati ili provesti negdje u toplom i suhom. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar pa će uz kišu temperatura biti cijeli dan dosta niska i vjerojatno nigdje neće prijeći 8 ili 9 Celzijevih stupnjeva. Naravno da će i biometeorološka situacija biti nepovoljna. Kao zanimljivost spomenimo da će u gorju iznad 700-800 metara biti susnježice i snijega, javlja Crometeo.

 I u srijedu će prevladavati oblačno i prohladno vrijeme. Moguće je još malo kiše, uglavnom ujutro, ali prema prognostičkim naznakama neće je biti puno, više kao neka sitna kišica ili rosulja. Sredinom dana i poslijepodne možda se ponegdje probije i koja zraka sunca. U svakom slučaju imat ćemo dosta nisku temperaturu zraka sličnu kao u ponedjeljak. No, primijetit ćemo da se vrijeme polako popravlja.

 I u četvrtak očekujemo dosta oblaka s kraćim sunčanim razdobljima. Čini se da će dan proći suho. Ujutro je moguća magla, a ponegdje može biti i slabog mraza, osobito ako noć bude vedrija. Vjetar većinom slab. Jutarnje vrijednosti bit će oko 3°C, a najviša dnevna temperatura mogla bi se popeti do 14 ili 15 Celzijevih stupnjeva, ovisno o količini sunca. Ono što je povoljno je utjecaj vremena na zdravlje i raspoloženje. Naime, četvrtak nam donosi uglavnom povoljnu biometeorološku situaciju pa će meteoropatima i kroničnim bolesnicima biti lakše, javljaju prognostičari Crometea.

 I u drugoj polovici tjedna ostaje promjenjivo, ali postupno toplije. U petak kombinacija oblaka i kraćih sunčanih razdoblja. Po nekim izračunima moguće je i malo kiše, ali moramo napomenuti da neki izračuni daju i potpuno suh dan pa u trenutku izrade prognoze još ne možemo dati precizniju najavu. Temperatura zraka svakako će malo porasti. Najveća vjerojatnost za tu slabu kišu je negdje u noći na subotu i u subotu ujutro.

Za vikend kombinacija oblaka i sunca. Mala je mogućnost za sitnu i slabu kišu lokalnog karaktera. Zajužit će uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar pa će i jutarnja i dnevna temperatura još malo narasti. Nije isključeno da na početku sljedećeg tjedna ponegdje dosegnemo i 20 Celzijevih stupnjeva u popodnevnim satima.

 METEOROLOŠKI KALENDAR

11. listopada 1979. god. u noći na području Splita padala je tuča promjera mandarine

13. listopada 1964. god. tuča veličine jajeta prekrila Dubrovnik

14. listopada 1755. god. u Švicarskoj vrlo jak vjetar, crvena kiša, u Alpama pao crveni snijeg

17. listopada – prosječni dan početka hladnijeg dijela godine

 

NAjčitanije