Tlo ne prestaje podrhtavati: I noćas zabilježen potres s epicentrom epicentrom kod Donje Bistre

Tlo ne prestaje podrhtavati. Najnoviji potres s epicentrom 18 kilometara sjeverozapadno od Zagreba zabilježen je noćas u 2:28 sati.

potrespojatno.jpg

Tlo ne prestaje podrhtavati. Najnoviji potres u 02 sata i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slabi potres s epicentrom kod Donje Bistre, oko 13 km sjeverozapadno od Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 1.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Podsjetimo, prvi u nizu potresa u okolici Zagreba zabilježen je u noći s nedjelje na ponedjeljak, s epicentrom kraj mjesta Jablanovec nedaleko Zaprešića. Magnituda potresa bila je 2,7 stupnjeva prema Richteru.

U utorak su zabilježena dva potresa. Prvi potres, magnitude 3 stupnja prema Richteru, zabilježen je u 17:06 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, 13 kilometara sjeverozapadno od Zagreba i jedan kilometar sjeveroistočno od Zaprešića. Intenzitet u epicentru bio je III stupnja MCS ljestvice. Potres su osjetili građani Jablanovca, Bistre, Zaprešića, Brdovca, okolnih mjesta, te dijela grada Zagreb. Svega dva sata kasnije, u 19:16 sati, područje Zagreba pogodio je još jedan potres, ovog puta magnitude 2,5 stupnjeva po Richteru. Epicentar potresa bio je oko 15 kilometara zapadno od Zagreba te kilometar jugoistočno od Brdovca, na dubini od dva kilometra.

Jučer u 13.17 sati opet je slabiji potres zatresao šire zagrebačko područje. Bio je magnitude 1,8 stupnjeva prema Richteru, s epicentrom u Bistri. Isto područje zatreslo je već desetak slabijih potresa u protekla dva dana te tri koja su bile magnitude od 2.5 do 3 stupnja po Richteru.

"Ovo sada je svakako pojačana seizmička aktivnost, što zasad ne znači ništa posebno. Serije potresa javljaju se svakih nekoliko godina, i nije to ništa čudno. Dakako da je moguće da u seriji bude i jačih potresa, ali ne treba raditi paniku, najavljivati jači potres no ne treba ga ni isključiti. Sve ovo se i dosad događalo, i ništa gore se nije dogodilo", kazao je za Index seizmolog Vlado Kuk dodajući kako je zadnjih mjeseci šire zagrebačko područje seizmički najaktivnije.

NAjčitanije