"Tradicija vinarstva i vinogradarstva dviju hrvatskih regija"

Autor Zagorje.com

Radionica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i uzvratna izložba Muzeja vinogradarstva i vinarstva - Putniković u Muzeju Radboa

Pelješac i radionice (1).jpg

"Tradicija vinarstva i vinogradarstva dviju hrvatskih regija" međumuzejski je projekt koji je nastao na inicijativu Muzeja Radboa i u kojem sudjeluju još dva muzeja; Muzej vinogradarstva i vinarstva – Putniković na Pelješcu i Prirodoslovni muzej u Dubrovniku. Projektom se realizirala prva izložba „Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju“ autorice kustosice Ivane Hazulin Pospiš, ravnateljice Muzeja Radboa koja je bila otvorena 02.10.2024. u Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković. U sklopu daljnje međumuzejske suradnje, u ponedjeljak, 14.10.2024. pod vodstvom  Ane Čučević, ravnateljice Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku i Dubravke Tullio, više kustosice pedagoginje, održala se radionica za 3. i 4. razrede Osnovne škole Side Košutić Radoboj.

Tema radionice bila je „Vitis vinifera“ u kojoj su djeca pokazala svoju kreativnost crtajući, a izrađivala su i razne oblike i vrste grožđa i lista vinove loze. Saznali su i kako se zovu najvažnije hrvatske vinske sorte. Završni događaj ovog projekta bilo je otvorenje izložbe "Vino u tradicijskoj kulturi Pelješca" Muzeja vinogradarstva i vinarstva - Putniković.  Svečano otvorenje održalo se u utorak, 15. 10.2024. u Hiži vinove loze. Autor izložbe je viši kustos Ivica Kipre, za grafičko oblikovanje zaslužna je Kristina Mirošević iz studija Bonsenjo.

Uz autora izložbe na otvorenju su govorili načelnik općine Radoboj Andelko Topolovec,  ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin Pospiš, upravitelj PZ Putniković Ivo Đuračić i Tonči Rabušić, voditelj proizvodnje. Izložba je pobudila veliki interes publike i ostaje otvorena do 28. listopada 2024., a može se razgledati u uredovno vrijeme Muzeja Radboa.

Ovim izložbama i radionicom prikazali smo povijest vinarstva i vinogradarstva dviju Hrvatskih regija-Hrvatskog zagorja i Dalmacije, ukazali smo na važnost vinske kulturu i tradiciju ovih krajeva, a posjetiteljima ponudili nova, edukativna, živopisna, osjetilna i taktilna iskustva u povijesti vinogradarstva i kulture pravljena i ispijanja vina. Također, obratili smo pozornost na najstariju okaminu lista vinove loze u Hrvatskoj,  pronađene u Radoboju, a i u ovom dijelu Europe, koja se ujedno vezuje na postav i eksponate Muzeja Radboa.

Realizacija ovog projekta donijela je iznimne suradnje i prijateljstva, a usto i planove za nastavak aktivnosti na temu vinogradarstva i vinarstva jer su neizostavan dio identiteta obaju regija, one Dalmatinske i Hrvatskog zagorja, obje prožete njegovom poviješću, kulturom i tradicijom.

 Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Krapinsko-zagorska županija i općina Radoboj.

NAjčitanije