Tragedije su tužni pokretači promjena na bolje

Većina željezničko-cestovnih prijelaza u Zagorju zaštićena je samo prometnim znakom STOP i Andrijinim križem. Takvi prij

strava(1).jpg

Većina željezničko-cestovnih prijelaza u Zagorju zaštićena je samo prometnim znakom STOP i Andrijinim križem. Takvi prijelazi predstavljaju potencijalnu opasnost, dok se pitanje o stanju sigurnosti na našim zagorskim prijelazima aktualizira, nažalost, samo kada se nešto dogodi.

Djevojke nisu vidjele od vrba…

Poslije se traže krivci, ispravljaju pogreške… To se zaboravi, dok opet za godinu - dvije netko ne nastrada. Najcrnji događaj u Zagorju zbio se ovo ljeto na željezničkoj pruzi u Poznanovcu na kojoj su stradale tri djevojke. Nakon te nesreće mještani iniciraju košnju ambrozije uz prugu i uklanjanje vrba i živice s lijeve strane ako se vozite i smjera Donje Stubice prema Poznanovcu koja je zaklanjala preglednost. Mještani prije 'akcije' pitaju nas, mi HŽ, a HŽ odgovara kako preglednost bolja od propisane ne može štetiti. Rezultat: mještani kose ambroziju i sijeku dio živice, dok je preostali dio, navodno, posjekao HŽ. Sada je preglednost 'dobra'.

No, bez obzira na preglednost na znaku STOP obavezno morate stati. Prometna policija Krapina nedavno je, upravo potaknuta tom tragedijom, kontrolirala vozače na tom prijelazu, a novčana kazna za nezaustavljanje na znak STOP iznosi 500 kuna. Crna točka na kojem se često stradavalo bio je i pružni prijelaz u Lugu Zabočkom (službeno Hum Lug) na izrazito frekventnoj cesti prema Zaboku na kojoj se odvija čak 80 posto prometa. Prije pet godina na tom je prijelazu postavljenja svjetlosna i zvučna signalizacija te polubranici i to nakon niza administrativnih prepreka. No, prije toga morale su se dogoditi dvije teške nesreće.

Opasnih, nepreglednih prijelaza, posebice na lokalnim cestama i putovima na njive ima po Zagorju napretek tako da su često stradavali i traktoristi. Za neke od prijelaza na području KZŽ ni ne znamo. No, samo ako se vozite i smjera Donje Stubice prema Zaboku ima ih četiri. Ista je situacija i prema istočnom dijelu Zagorja.

A sad: LED diode…

Krapinsko-zagorska županija je, potaknuta zadnjom tragedijom od svih državnih institucija, u čijem je djelokrugu sigurnost prometa, zatražila poduzimanje hitnih radnji s ciljem sprečavanja daljnjih tragedija. Čini se da su uspjeli jer će uskoro na pružnim prijelazima koji se nalaze na županijskim i lokalnim cestama, u kolnik biti ugrađene LED diode, novi oblik prevencije prometnih nesreća koji se zasada koristi samo u Austriji. - Princip rada ovog sustava temeljen je na upozoravanju vozača svjetlosnim signalom ugrađenim u sam kolnik, a koji se uključuje prilikom dolaska vlaka u domet senzora koji bilježi potencijalnu opasnost – priopćili su iz KZŽ.

Odbor za sigurnost u prometu KZŽ već je proteklih godina tražio od Hrvatskih željeznica popis najugroženijih željezničko-cestovnih prijelaza na području županije, kao i plan realizacije osiguranja istih. Nakon priopćenja KZŽ o ugradnji LED dioda u kolnik zanimalo nas koji će to pružni prijelazi dobiti, te kojim tempom će se to realizirati. Upit smo poslali KZŽ.

- Na području KZŽ postoji 130 željezničko-cestovnih prijelaza. Od tog broja 108 prijelaza je označeno samo prometnim znakom, 11 prijelaza je osigurano svjetlosnim i zvučnim signalima, dok je njih 9, uz svjetlosne i zvučne signale, osigurano i polubranicima. Većina prijelaza, oko 90%, nalazi se na nerazvrstanim cestama – odgovorili su iz Županije, dodavši kako je Odbor za sigurnost inicirao sazivanje sastanka s predstavnicima HŽ Infrastrukture, a koji je i održan 16. rujna ove godine, te je dogovoreno osnivanje Radne grupe za redefiniranje prioriteta rješavanja ŽCP (željezničko cestovni prijelazi).

HŽ nije ispoštovao rokove osiguranja prijelaza

- Naime, postojeći rokovi osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza nisu ispoštovani.

Do 1. listopada predstavnici HŽ-a, PU Zabok, Hrvatskih cesta, ŽUC KZŽ i Županije dužni su imenovati svaki po jednog člana u navedenu radnu grupu, te nas o tome pismeno obavijestiti. Nakon formiranja Radne grupe, članovi će sastaviti program rada , te će nakon obilaska terena izraditi prijedlog modela zajedničkog financiranja osiguranja ŽCP. Planirano je da do kraja ove godine Radna grupa izradi prioritete kao i modele financiranja – odgovorili su iz Županije.

- Točno je da ćemo vlastitim sredstvima, putem Županijske uprave za ceste, osigurati pružni prijelaz u Poznanovcu, koji se ubraja u jedan od najkritičnijih pružnih prijelaza. Iako ulaganja u osiguranje pružnih prijelaza nisu zadaća Županije već državnih institucija. Žao mi je da Hrvatske željeznice ne provode svoj Program rješavanja željezničko-cestovnih prijelaza zacrtanim tempom. Budući to nije učinjeno, a prema tom Programu u planu je bilo tijekom proteklih pet godina, kao župan osjećam potrebu da, unatoč smanjenim županijskim prihodima, dio novca građana Zagorja preusmjerimo u osiguravanje pružnih prijelaza. Učinit ćemo to prema austrijskom modelu sigurnosne signalizacije pružnih prijelaza – rekao je zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.

Prepucavanje oko nadležnosti

Inače, tko mora brinuti o preglednosti naših pružnih prijelaza? Šefica Koorporativnih komunikacija u HŽ-u Vlatka Škorić nakon tragedije kod Poznanovca odgovorila je kako je održavanje preglednosti na križanju ceste i željezničke pruge ju nadležnosti tijela koje održava cestu, što je u tom slučaju Županijska uprava na ceste KZŽ. Radnici HŽ-a čiste trokut preglednosti na svom zemljištu kako bi osigurali bolju preglednost od znaka STOP. Kako i na koji način ŽUC brine o prijelazima u Zagorju pitali smo ravnatelja ŽUC-a KZŽ Jasmina Krizmanića.

- ŽUC čisti cestovno zemljište, dakle nekih metar uz cestu što mi i činimo. Sve naše ceste su opremljene, što od nas zahtijeva zakon, a to je postavljanje prometnih znakova i upozorivača prije pružnog prijelaza uz cestu – pojasnio je ravnatelj ŽUC-a Krizmanić, potvrdivši kako će se prve LED diode ugraditi u kolnik na pružnom prijelazu u Poznanovcu.

NAjčitanije