Trećina Hrvata smatra da je dužnost prema društvu imati djecu

Autor zagorje.com

Koncept djece kao moralne obveze građana za reprodukciju društva najmanje je prihvaćen u Nizozemskoj i Belgiji. skandinavskim zemljama, Velikoj Britaniji i Irskoj

novorođenčad bebe beba rodilja rodilje

Stopa plodnosti u Europi danas je vrlo niska i u nekim zemljama iznosi 1.5 djece po ženi. Hrvatska ne zaostaje i jedna žena rađa 1.48 djece, prema podacima za 2020.

World Value Survey objavio je podatke koji prikazuju koliki se postotak stanovnika neke zemlje slaže s izjavom da je dužnost prema društvu imati djecu. Koncept djece kao moralne obveze građana za reprodukciju društva najmanje je prihvaćen u Nizozemskoj i Belgiji, skandinavskim zemljama, Velikoj Britaniji i Irskoj. S druge strane, dosta je važan u tradicionalnijim zemljama istočne Europe.

Tako se, primjerice, s ovom izjavom slaže 33.8 posto stanovnika Hrvatske, u odnosu na 39.9 stanovnika BiH ili 38 posto stanovnika Srbije. Da je naša dužnost prema društvu imati djecu, smatra čak 82.7 posto stanovnika Bugarske, što je daleko najveći postotak u odnosu na sve europske zemlje. Najmanji je u Nizozemskoj i iznosi 3.1 posto, dok za Belgiju i Moldaviju ne postoje podaci, prenosi Index.