Trudnica izgubila bebu, a tvorac hrvatskoga Ustava "plaće" zbog 18 kuna cestarine

'Krenuo sam u Zabok, vozio 12 kilometara i onda morao produljiti još 15 km po gustoj magli do Sv. Križa Začretja. Na bla

branko_smerdel.jpg

'Krenuo sam u Zabok, vozio 12 kilometara i onda morao produljiti još 15 km po gustoj magli do Sv. Križa Začretja. Na blagajni sam zapazio da bi oni meni trebali platiti...', kazao je bivši dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu i tvorac hrvatskoga Ustava prof. dr. Branka Smerdela. Incident se dogodio na naplatnim kućicama u Svetom Križu Začretju na autocesti Zagreb – Macelj u petak oko 10 sati.

Smerdel kaže da je tek kada je uzeo karticu na ulaznim naplatnim kućicama i kada se podigla rampa, uočio je malu, kako tvrdi, teško uočljivu isprintanu obavijest da je izlaz Mokrice zatvoren.

Više nisam mogao natrag. Krenuo sam u Zabok, vozio 12 kilometara i onda morao produljiti još 15 km po gustoj magli do Sv. Križa Začretja. Na blagajni sam zapazio da bi oni meni trebali platiti jer sam zbog neadekvatno istaknute obavijesti o zatvorenom izlazu s autoceste odvozio nepotrebne kilometre pri iznimno lošoj vidljivosti, prepričao je Večernjem listu dr. Smerdel i dodao kako je uslijedila paljba po njemu.

Navodi da mu je blagajnica vrlo drsko odvratila da ne može i neka izvoli platiti, da je dužan podmiriti cestarinu i za dio puta koji je bio prisiljen proći te mu još zaprijetila policijom. Predstavio joj se i tražio od nje da i ona kaže svoje me, no ona je u pomoć pozvala pojačanje , kolegu koji ga je počeo tjerati da vozi u rikverc autocestom.
Oboje su se počeli ponašati kao da imaju policijske ovlasti. Zamislite, oni su mene željeli legitimirati , uzrujano je prepričao stručnjak za ustavno pravo i jedan od tvoraca hrvatskog Ustava te dodao kako su ga na kraju natjerali da ispuni formular s izjavom i još mu prigovarali da je to loše i nečitko napisao.

Blagajnica koja izvrijeđala prof. Smerdela rekla je kako ne smije ništa govoriti, a njeno neprofesionalno ponašanje opravdao je njen šef Nikola Bulić, glavni inženjer iz AZM-a.

Gospodin Smerdel odbio je platiti cestarinu izazivajući nepotrebnu gužvu i zastoj u prometu te je moralo intervenirati i pomoćno osoblje. Za sve navedeno postoje svjedoci i videozapis nadzorne kamere. U 10.05 sati Branko Smerdel napustio je naplatnu postaju ne plativši cestarinu , kaže Bulić, glavni inženjer iz AZM-a.

U trenutku dok je Branko Smerdel vodio borbu oko cestarine koju je trebao platiti 18 kuna u Općoj bonici Zabok liječnici su se borili za život trudnice i bebe hitnim carskim rezom. Nesretna je žena u bolnici završila u osmom mjesecu trudnoće nakon teške saobraćajne nesreće kod čvora Mokrice zbog čega je izlaz bio i zatvoren.

Trudnica je izgubila bebu, na žalost, liječnici nisu uspjeli, Branko Smerdeli (zamalo sam izostavio slovo u prezimenu) je uspio, cestarinu nije platio, o njegovoj neugodnosti nastala je čitava pometnja na naplatnim kućama, raspisali se mediji, a javnost bi trebala biti zgrožena ponašanjem zaposlenika na naplatnim kućicama koji su samo radili svoj posao.

Svakako da shvaćamo bol i neugodnost Smerdela što je morao odvoziti još 15 kilometara po gustoj magli do drugog izlaza Sveti Križ Začretje i još od NJEGA tražiti da plati 18 kuna cestarine stvarno je sramotno i u potpunosti ga razumijemo.

Pretrpljena bol i vožnja po gustoj magli 15-tak kilometara sigurno ostavljaju dubok i trajan trag na psihi, ali se nadamo da će psihičku bol djelomično umanjiti ušteđenih 18 kuna.

Link na članak o nesreći: U prometnoj nesreći izgubila dijete koje je danas trebala roditi

NAjčitanije