U bojkotu zdravstvene reforme i većina zagorskih liječnika obiteljske medicine


Početkom godine započela je provedba zdravstvene reforme koja ponovno vraća plaćanje participacije i to u iznosu od 15

016245ff-981a-42de-aed0-fb64c125fb35.jpg


Početkom godine započela je provedba zdravstvene reforme koja ponovno vraća plaćanje participacije i to u iznosu od 15 kuna za svaki posjet liječniku, izdani recept ili uputnicu.

S pacijentima kojima je ovo dodatni namet na već ionako teški životni standard solidalizirali su se liječnici obiteljske medicine odlučivši bojkotirati zdravstvenu reformu ne naplatom participacije od pacijenata. Pridružilo im se i šezdesetak zagorskih liječnika obiteljske medicine.

Zdravstvena reforma ministra zdravstva Darka Milinovića kojom se ponovno uvodi plaćanje participacije prilikom pregleda kod liječnika od samog je početka izazvala metež.

Protiv plaćanja participacije osim pacijenata koji ionako nisu mogli na to utjecati, ovaj put su se podigli i hrvatski liječnici ujedinjeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine, a koja je odlučila bojkotirati zdravstvenu reformu nenaplaćivanjem participacije pacijentima.

Blagajni nije mjesto u ambulanti


Prema njihovim informacijama oko 90 posto liječnika u Hrvatskoj nije uzelo blokove za naplatu participacije ili je ne naplaćuju. Objašnjavaju kako obiteljski liječnici nisu ni po jednom zakonu dužni naplaćivati participaciju, da blagajni nije mjesto u ambulanti, te da posla i bez toga oni i medicinske sestre imaju dovoljno. Liječnici obiteljske medicine oformljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine traže i povećanje glavarine za 21 posto s obzirom da je porastao i zdravstveni proračun kako bi mogli isplatiti plaće u skladu s kolektivnim ugovorom (visina glavarine određuje se po broju prijavljenih osiguranika), veća ulaganja u opremu, prostor i reorganizaciju rada. Navodno su iz Domova zdravlja i HZZO-a pritiskali i prijetili onima koji nisu pokupili uplatnice za naplatu participacije, pa je protiv HZZO-a i ravnatelja pojedinih Domova zdravlja oko 700 liječnika najavilo tužbu, koji su punomoć o zastupanju potpisali odvjetnicima.

Upravo zbog premalog ulaganja u zdravstvo u posljednje četiri godine broj ordinacija obiteljske medicine smanjio se sa 2.800 na 2.300, i to na štetu pacijenata u manjim mjestima. U Hrvatskoj ima 15.723 liječnika, od kojih su 2.374 obiteljska.

Prema podacima kojima raspolaže jedan liječnik obiteljske medicine na području Krapinsko-zagorske županije ima oko 80 liječnika. Od tih 80 šezdesetak je liječnika obiteljske medicine koji su u zakupu, i koji s prvim siječnjem od kada je na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti participaciju ne naplaćuju. U tu brojku ne spadaju stomatolozi, ginekolozi i drugi specijalisti. Preostalih 20 liječnika na neki je način primorano plaćati participaciju jer rade u Domovima zdravlja.

Svojevoljni ministar


- Mi liječimo i nije naše da ubiremo porez. Zdravstvenom reformom nam je ministar to svojevoljno odredio, a i sami imamo i bez toga dovoljno posla. Kroz dan mi ordinacijom prođe do sedamdesetak pacijenata i tako je bilo kroz cijelu prošlu godinu. Kod naplate participacije morate izdati račun, imati kasu, pa i knjigovođu. Ovo je krajnje srozavanje digniteta struke i omalovažavanje našeg rada -podijelio je s nama mišljenje jedan doktor obiteljske medicine, dodavši kako su upravo obiteljski liječnici ti koji su na 'prvim linijama' zdravstva, dok specijalisti sami sebi povećavaju broj pregleda, jer su plaćeni po prometu. Pogodilo ga je i to što je ministar Milinović rekao kako dosad liječnici ionako nisu ništa radili. - Mi smo svakodnevno u ordinacijama i svaki naš rad je preventiva, svaki čovjek je preventiva - smatra naš sugovornik.

Smanjene su im i glavarine koje bi oni sad trebali namaći kroz preventivne preglede, što će, kaže, biti jako teško. Za sada se zagorski liječnici obiteljske medicine, njih većina, drže skupa, jer su svi, vele, u istoj kaši. Što će i kako dalje? Novi aneks ugovora po kojima bi se trebala naplaćivati participacija nisu potpisali, a za sada imaju važeće ugovore koji im vrijede do kraja godine. Tražit će, jasno, novi sastanak s ministrom zdravstva, te tražiti povoljniji sporazum kako za pacijente tako i za svoju struku. - Kako su naši pacijenti pošteni, pitaju treba li platiti ili ne, a kad im velim da participaciju ne naplaćujem, zadovoljni su - rekao nam je naš sugovornik.

Inače, participacija koja se ubirala od pacijenata prijašnjih godina išla je ravno u državnu riznicu. Po novom zakonu, ako je vaš doktor participaciju odlučio naplaćivati, jedan posjet liječniku ili pregled stajat će vas 15 kuna, recept isto toliko, a uputnica također, tako da ako nemate barem pedeset kuna u 'gertašlinu' k doktoru ni ne možete ići.

NAjčitanije