U gradskim stanovima ne plaćaju svi ni pričuvu

Autor

Analiza otkupa gradskih stanova i plaćanje najamnine na području Oroslavja, koju je provela aktualna gradska vlast, poka

Analiza otkupa gradskih stanova i plaćanje najamnine na području Oroslavja, koju je provela aktualna gradska vlast, pokazala je katastrofalne podatke. Kupci gradskih stanova, koje su prije desetak godina kupili za sadašnjih stotinu eura po četvornome metru, velikim dijelom ne plaćaju ni tu svoju, mogli bismo reći, samo simboličnu obvezu.

Ukupno je takvih 60 stanova, za koje su njihovi vlasnici u otkupu dužni 246.000 kuna. Naša su potraživanja po pojedinom stanu od nekoliko stotina kuna pa do desetak tisuća kuna. Mnogi godinama nisu uplatiti svoju skromnu mjesečnu obvezu. Stoga smo svima njima poslali opomene pred ovrhu. Do sredine studenoga dužnici su uplatiti ukupno 53.800 kuna, od čega 55 posto pripada državi, a 45 posto Gradu. Također su neki zatražili da im omogućimo plaćanje duga na rate, na što smo pristali kazao je oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa.

Svima onima koji su se oglušili na ove opomene, slijedi ovrha na njihove račune. No, još je tragičnija situacija kad je riječ o plaćanju najamnine gradskih stanova. Ukupno su 22 gradska stana u najmu, a gradska potraživanja za najamninu su 79.200 kuna. Na temelju poslanih opomene svim dužnicima, do sredine studenoga u gradski je proračun uplaćeno samo 1000 kuna.

Zanimljivo je da najmoprimci stanove u najmu koriste doslovno besplatno. Naime, visina najamnine određena je tek u visini pričuve, koju za najmoprimce plaća Grad i kreće se mjesečno od dvadesetak do stotinjak kuna, ovisno o veličini stana.

Dakle, ti najmoprimci ne samo da u gradskim stanovima borave besplatno, nego nisu u stanju Gradu vraćati novac koji ovaj iz džepova svojih poreznih obveznika izdvaja za plaćanje pričuve za njihove stanove. Stoga bi prvi korak za stanove u najmu trebao biti određivanje tržišne najamnine.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije