U INSPEKCIJI RADOVA NA ZAGORSKOJ BOLNINICI

Piše: Drago Lončar
Nova zagorska bolnica raste neprimjetno, ali brzo, i uskoro će u svim svojim dijelovima doseći predv

bolinica_maketa.jpg


Nova zagorska bolnica raste neprimjetno, ali brzo, i uskoro će u svim svojim dijelovima doseći predviđenu razinu. Već sada se vidi kakvo će velebno zdravstveno zdanje dobiti Zagorci, izvjesno najljepšu županijsku bolnicu u Hrvatskoj, kakvu su i zaslužili.

Da bi našim čitateljima dočarali dokle se došlo u gradnji pošli smo u novinarsku «inspekciju» nove bolnice u društvu s predsjednicom Upravnog vijeća Opće bolnice, ujedno i predsjednicom Odbora za gradnju Sonjom Borovčak i glavnim inženjerom gradilišta Stipom Gulićem iz «Lavčević – Inženjeringa» koji je glavni izvođač radova.

Predsjednica odbora za izgradnju bolnice
Sonja Borovčak

Radovi ne kasne

Iako graditelji baš nemaju sreće s vremenskim prilikama jer lani su imali 40 neradnih kišnih dana, a ove godine su zbog neobično duge i hladne zime tek nedavno proradili, prema riječima inženjera Gulića, radovi ne kasne, a uskoro će gradilište sa sadašnjih 150 porasti na 250 radnika raznih struka jer se već u nekim dijelovima bolnice izvode završni radovi.


Kao što je poznato, nova zagorska bolnica stajat će oko 300 milijuna kuna, u njoj će se objediniti postojeći raštrkani bolnički odjeli i imat će internu, kirurgiju, ginekologiju, pedijatriju, a prije mjesec dana potpisan je i ugovor o dogradnji bolnice u čijem prostoru će biti smješteni dnevna bolnica i odjel hemodijalize.

Bolnica će ukupno imati više od 30 000 četvornih metara, oko 320 kreveta i 600 zaposlenih.Kako nam je to objasnio inženjer Gulić, radovi se izvode na takozvane četiri dilatacije, odnosno da tako kažemo, zasebna objekta gradnje.

Na dilataciji D završeni su armiračko betonski radovi, te svi glavni razvodi instalacija. Trenutno se izvodi čelična krovna konstrukcija i priprema gradnja prvih ventilacijskih i klima uređaja. Tu će se uskoro početi raditi i ostali završni radovi, pregradne stijene, podovi i stolarija unutar tog objekta.

Na dilataciji C su u tijeku armiračko betonski radovi na prvom katu, na dilataciji A izvodi se drugi kat, dok se na dilataciji B radi treći kat. Do lipnja ove godine planiraju se završiti svi betonski radovi.
Glavni razvodi instalacija se trenutno izvode u prizemlju dilatacija A, B i C, dok su u suterenu cijelog objekta već završene.

Vrhunski kadar i prostor

Dok smo šetali «prostorom kirurgije i interne», Sonja Borovčak i Stipe Gulić objašnjavali su nam gdje će što biti, a i sada je bilo najživlje u prostoru gdje je smješten restoran koji će hraniti oko 1000 ljudi koliko će ih dnevno bez posjetilaca biti u bolnici, što zaposlenih, a što samih bolesnika.


Sjetila se Sonja, šećući gradilištem, i svih bitaka i ratova koje je ona osobno vodila kao saborska zastupnica za donošenje odluke za gradnju bolnice, a 20. studeni kada je 2003. godine otvoreno gradilište, nedavno je i proglašen Danom Bolnice.

-Mnogi nisu vjerovali da ćemo uspjeti jer se radi i o velikim novcima, budući da će bolnica koštati oko 300 milijuna kuna. Bilo je i brojnih otpora, nevjerice da to možemo napraviti, a eto prije mjesec dana ugovorili smo i radove za objekt za dnevnu bolnicu i odjel hemodijalize, a građevinarci obećavaju da će svoj posao na cijeloj bolnici završiti do lipnja 2006. godine.

Do kraja te godine radit će se na opremanju bolnice što stoji oko 100 milijuna kuna, no kod nas će to biti nešto manje jer dio opreme posjedujemo, ističe Sonja Borovčak i napominje da će djelatnici Opće bolnice biti spremni na preseljenje u nove zgrade.

Što se tiče kadrova, u novoj bolnici će se zaposliti još 150 djelatnika, a već sada je 26 naših liječnika na specijalizaciji. Kako je Zagreb blizu, a uvjeti će biti vrhunski, Sonja Borovčak napominje da će i po stručnim kvalitetama liječnika i ostalog osoblja zagorska bolnica biti među prvima u Hrvatskoj.

Nova bolnica bit će zasigurno ponos Zagoraca, bliže će nam biti vrhunski zdravstveni prostori, a valja napomenuti i da će gradnjom brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici i stanovnici istočnog dijela Zagorja brže stizati do Bračka i nove bolnice.

Na kraju recimo da nismo, obilazeći gradilište, nigdje sreli «strane» radnike o kojima se ranije pisalo, a među desetak kooperanata koji su trenutačno na gradilištu zamijetili smo među ostalim radnike i teške strojeve građevinske firme «Jakuš iz Bedekovčine» i vodolimare «Brundula» iz Donje Stubice.

Danas nova zagorska bolnica daje živost zagorskom gospodarstvu, a za godinu i pol brinut će o životima i zdravlju zagorskog stanovništva.

NAjčitanije