U mladenkinom ´culju´ i crvene tange

Autor


Već gotovo četvrt stoljeća u našem najvećem etnomuzeju na otvorenom, kumrovečkom Starom selu organizira se prikaz trad

p_229357zag_tange.jpg

Već gotovo četvrt stoljeća u našem najvećem etnomuzeju na otvorenom, kumrovečkom Starom selu organizira se prikaz tradicionalne zagorske svadbe.



Ove godine, zagorska etnoudruga Zipka uz pomoć čuvenog voditeljskog dvojca Davora Dretara Dreleta i Vida Baloga priredila je jedan od detalja zagorske svadbe - nošenje miraza ili po zagorskom ´culja´ u dom mladoženje. Mladoženjini roditelji iz Kumrovca ovog su puta kočiju punu mladenkinih darova dočekivali iz 50-ak kilometara udaljenog Belca. Baš, kako i priliči, kočija je bila skroz do vrha puna.

Našli su se tu i krevet, i ormar, i šivaća mašina singerica, ali i najveći kokot u selu. Da bi se došlo do mladoženjina praga trebalo je prijeći i tzv. ´maltu´, drvenu rampu na cesti koju je valjalo maknuti kako bi se nastavilo put. Trebalo je dakako za to i masno platiti. A kad se napokon došlo, mladoženjini roditelji baš i nisu bili oduševljeni. Uz brdo starog pokućstva, ovog su puta došle i crvene tange, što je zaprepastilo mladoženjine roditelje.

´Nekad se od gaća nije mogla videti rit, a danas se od riti ne mogu videti gaće´ - zdušno su uz pletenku vina prokomentirali Drele i Vid Balog pojavu crvenih tangi u Kumrovcu. Na kraju su ipak morali proraditi penezi i svadba između dva taubeka, kumrovečkog golupčeka i belečke golubice bila je uz pjesmu, ples i obilje zagorskog vina, i dogovorena. A tada se krenulo i s veseljem.

Za sve posjetitelje domaći Kumrovčani priredili su besplatni srneći gulaš, domaće kobase, bilo je tu i zagorskih pogača, gibanica, makovnjača i orehnjača, sve je to zalivano domaćim zagorskim vinima, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se Lepi cajti.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije