'U Pregradi je običaj, kad se rodi sin, da mu se ispod jastuka stavi pištola umjesto novca'

Autor M.Bašak

Kostelska uskrsna pištola započinje na Veliku srijedu, 28. ožujka druženjem starih streljača u prostorijama Keglevićeve straže u Kostelu

  Uskrsno pucanje iz pištola nalazi se na listi nematerijalne kulturne baštine

Povijest Kostelske pištole datira još od 1523. godine, kada su se grofovi Keglevići doselili u Kostelgrad. Grof Keglević imao je naoružanu stražu, koja je s noći Velike Subote na Uskrs čuvala Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, tadašnjim pištolama slavili su uskrsnuće Isusa Krista. Pa su tako i naši preci došli na ideju da isto tako počnu pucati u čast Isusovog uskrsnuća i ta se tradicija očuvala do danas. Uskrsno pucanje iz pištola nalazi se i na listi nematerijalne kulturne baštine, čime se jako ponosimo, kao i time da smo počasna straža Krapinsko – zagorske županije – ispričao nam je Josip Krog, predsjednik Kostelske pištole koja okuplja oko 120 članova. Kosteljani u svojim redovima imaju 20 mladih članova koji još uvijek ne smiju pucati, i koji će nastaviti tradiciju u Kostelu, ali isto tako i desetak aktivnih članica. – Kod nas u Pregradi je običaj, i tradicija da kad se rodi sin, da mu se pod jastuk umjesto novaca stavlja kubura, odnosno mi to kažemo 'pištola' - rekao je Krog.

Manifestacija se prošle godine po prvi puta održala na Kostelgradu

 
Najstarija kubura stara 250 godina

Najstariji primjerak kubure čuvaju u vitrini i stara je više od 250 godina. Inače, kako su nam pojasnili, prava Kostelska pištola se izrađuje od orahovog panja, jer jedino orah daje dovoljno čvrstoću da drvo ne pukne. Krog je pohvalio Grad Pregradu i Krapinsko – zagorsku županiju, koji su prepoznali njihove vrijednosti i podupire u njihovom djelovanju. Krapinsko - koja im je odobrila sredstva za kupnju kombi vozila. Članovi Kostelske pištole godišnje imaju 8o –ak nastupa diljem Hrvatske i Europe. Sudjelovali su, između ostalog, na carskom balu u Beču te u Badenhausenu u Njemačkoj. Ove ih godine čeka nastup u Francuskoj, a prije putovanja i manifestacija 'Kostelska uskrsna pištola'. - Kostelska uskrsna pištola započinje na Veliku srijedu, 28. ožujka druženjem starih streljača u prostorijama Keglevićeve straže u Kostelu. Pozivamo sve streljače starije od 65 godina koji su nam prenijeli tradiciju da ih malo ugostimo, jer da nije bilo njih, ne bi bilo nas. I tada čujemo svakojake dogodovštine starije 50 godina i više godina – ispričao je Krog.

Predsjednik Kostelske pištole Josip Krog

Otvorenje manifestacije na Kostelgradu

Na Veliku subotu, nakon mimohoda kroz Krapinu, manifestacija će se svečano otvoriti na zidinama Kostelgrada u 14 sati. Po otvorenju Udruga kostelskih žena priprema izložbu "Uskršnji stol" u prostorijama PŠ Kostel, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole uveličat će sastav Vinski brati, KUD Pregrada i KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača, a uskrsne svečanosti trajat će i u Stipernici. Na sam Uskrs "Jutarnjicu" počinje u 6 sati, a pucnjeve iz kubura možete također vidjeti i čuti i na Vinagori, u Pregradi ispred Zagorske katedrale te u Plemenšćini. U 16 sati u Kostelu slavit će se misa Večernica uz centralni događaj streljanja iz pištola kuburaša iz okolnih mjesta i gostiju iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Svete Nedjelje, Turopolja i Počasno-zaštitne bojne RH te pratnju Limene glazbe Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, a sama manifestacija  završava na Bijelu nedjelju u Bregima Kostelskim.

Najstariji primjerci kubura

 

Kroz godine tradicije, vlasti su pokušavala kojekakvim pritiscima ugasiti tradiciju. Najzanimljivija anegdota je iz doba Josipa Broza Tita. U vrijeme kad je Tito bio bolestan, službeno bilo je zabranjeno pucanje diljem cijelog Krapinsko-zagorskog kraja. Skoro svi su poslušali, Kosteljanci naravno nisu. Tadašnja vlast "milicija" stacionirala se ispred župne Crkve Sv. Mirka te s na taj način mislili da će ugasiti tradiciju, a Kosteljanci su se popeli na stijene i vrhove koji okružuju Kostelski kraj i sa stijena su odzvanjali pucnjevi pištola. Tada su gospoda "milicajci" u malom "Fičeku"  išli s brijega na brijeg ne bili uhvatili Kosteljance, ali nažalost njihovu nisu uspjeli u tom naumu i jednostavno su morali odustati. Ovu anegdotu priča se s koljena na koljeno, djedovi pričaju unucima, te je ona definitivno najveći pokazatelj ponosa otpora i štovanja tradicije predaka. (izvor: Facebook Kostelska pištola).

NAjčitanije