U Pregradi obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

Autor zagorje.com
-

Društvo mutiple skleroze Krapinsko – zagorske županije jučer je u Pregradi održalo obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze.


Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se svake godine 26. rujna otkad je Hrvatski sabor donio odluku o njegovom službenom proglašenju 2015. godine. Nacionalni dan multiple skleroze namijenjen je povezivanju ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanju u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.
Na samom početku sve prisutne je pozdravila predsjednica Društva Nada Smrekar, koja je istaknula kako Društvo svakodnevno ustraje u cilju poboljšanja kvalitete života oboljelih od multiple skleroze, a svake godine obilježavanje Nacionalnog dana selimo u drugu općinu ili grad.


Krapinsko – zagorska županija prati Društvo u svim aktivnostima tijekom dugi niz godina, a ovom događaju prisustvovala je zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek, koja je istaknula kako je Društvo prepoznato kao udruga koja provodi jako puno projekata i zaista brine o svojim članovima. Naglasila je kontinuiranu i kvalitetnu suradnju i partnerstvo u nizu projekata i programa koje zajednički provode. Zaželjela je svim oboljelima da im multipla skleroza bude samo jedna nevolja u velikom bogatstvu njihovih osobina, te mnogo snage i dobro zdravlje.


Sve okupljene pozdravila je i potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Pregrade Davorka Filipčić, dok je na obilježavanju bio i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, a gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj pridružio se obilježavanju kasnije. Od gostiju bili su i liječnici iz OB Zabok, stručni suradnici, te predstavnici donatora, a ono najvažnije odazvao se veliki broj naših članova i članica sa svojim osobnim asistentima.


Na obilježavanju su održana sljedeća predavanja:
    • Mogućnosti liječenja u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana (dr. Gordana Soić, neurolog OB Zabok);
    • Aktualnosti u liječenju multiple skleroze (dr. Ivan Adamec, neurolog KBC Zagreb);
    • Predstavljanje Foruma mladih oboljelih od multiple skleroze (Dijana Roginić, izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske).

Osim predavanja voditeljica Društva Svjetlana Pripeljaš iznijela je i kratak pregled vezan za rad Društva.

Iz Društva se zahvaljuju svim donatorima koji su pomogli u organizaciji ovog događaja – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Krapinsko zagorska županija, Grad Pregrada, Turistička zajednica Srce Zagorja, Salvus d.o.o., Vetropack straža d.d., Germanija sport, Općine Sveti Križ Začretje, Đurmanec, Mače, Bedekovčina i Stubičke Toplice, Gradovi Krapina i Donja Stubica. Ali zahvala ide i donatorima koji su pomogli u organizaciji tombole, kao i mladim volonterima na pomoći oko organizacije.