U projekt ekonomičnije potrošnje energenata uključeno sedam škola

Autor

Temeljem zaključka Poglavarstva koji se odnosi na podršku izvedbi projekta energetske učinkovitosti na objektima škola

Temeljem zaključka Poglavarstva koji se odnosi na podršku izvedbi projekta energetske učinkovitosti na objektima škola s osnivačkim pravima u Krapinsko-zagorskoj županiji, danas su županica Sonja Borovčak i direktorica tvrtke HEP-ESCO Gordana Lučić potpisale Sporazum o realizaciji ovog projekta.

Njegov je cilj što ekonomičnija potrošnja ekološki prihvatljivih energenata i povrat uloženih sredstava kroz ostvarenje uštede u potrošnji energije, što je glavna djelatnost svih svjetskih tvrtki ESCO (Energy Service Company).

Projekt će se odvijati u 7 matičnih osnovnih škola, tri područne i jednoj srednjoj školi u kojima će se izmijeniti kotlovnice, odnosno prijeći s grijanja na lož ulje na plinsko, potom će se umjesto rasvjetnih tijela na žarne niti prijeći na fluorescentne,a također se će izmijeniti termostatski ventili.

Ukupna je vrijednost investicije oko 9,200.000 kuna, od čega Županija osigurava 2,700.000 – no po svemu sudeći u tom bi se dijelu troškovi mogli pokriti u iznosu od oko 1,700.000 kuna sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Međutim, još jednom treba napomenuti da se ovaj projekat u iznosu od oko 70 posto financira sam – kroz uštedu. Prema investicijskoj studiji, ukupne godišnje uštede energenata iznosit će oko 820.000 kuna.

Treba spomenuti da se kroz mjere energetske učinkovitosti izravno utječe i na zaštitu okoliša, a dodajmo i to da se potpuno dovršenje projekta očekuje do jeseni iduće godine.

U projekt su uključene matične osnovne škole Belec, Zlatar, Radoboj, Budinšćina, Mihovljan, Brestovec Orehovički i Sveti Križ Začretje, Strukovno i umjetničko učilište Zabok te područne škole Petruševec, Donja Batina i Novi Golubovec.

Na koncu, podsjećamo da je tvrtka HEP ESCO provedbena agencija za Projekt energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj koji su inicirali Svjetska banka i Globalni fond za zaštitu okoliša.

Zagorje.com
NAjčitanije