U prvih osam mjeseci ove godine 13 poginulih na cestama

Autor

U prvih osam mjeseci ove godine, na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske evidentirano je 766 prometnih nesreća

U prvih osam mjeseci ove godine, na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske evidentirano je 766 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 13 osoba, teško ih je ozlijeđeno 100, a lakše 352.


Od smrtno stradalih, šest je bilo pješaka, dva putnika (od kojih jedan u osobnom automobilu i jedan na traktoru) i pet vozača (od kojih jedan vozač mopeda, tri vozača osobnih automobila i jedan vozač traktora). Na državnim cestama smrtno su stradala četiri pješaka, na županijskim cestama smrtno su stradale dvije osobe (pješak i vozač mopeda), dok su na nerazvrstanim cestama smrtno stradale dvije osobe (vozač traktora i putnik na traktoru).

Najčešći uzrok prometnih nesreća bila je nerpilagođena brzina, a vrijeme stradavanja kasno večernji i rano jutarnji sati kada su uvjeti smanjene vidljivosti.

Obzirom da su u rujnu smrtno stradale tri osobe od kojih dva pješaka i vozač motocikla, policija moli vozače da pozornost obrate na prisutnost pješaka i biciklista u prometu na kolniku te da naročito prilagode brzinu vozila uvjetima smanjene vidljivosti i predvidljivim opasnostima na cesti (kao što je kretanje pješaka i biciklista).

Upozoravaju se pješaci i biciklisti na opasnost u uvjetima smanjene vidljivosti, naročito u noćnim i ranojutarnjim satima, kada su osim samog mraka dodatni faktori još i neosvijetljenost biciklista i pješaka.

Zbog toga će policijska uprava u sljedećem razdoblju svakodnevno poduzimati pojačane mjere u nadzoru prometa. Posebna pozornost će se posvetiti ponašanju pješaka u prometu. Također će pojačano nadzirati i poštivanje ograničenja brzine kretanja od strane vozača, vožnji u prometu na cesti pod utjecajem alkohola i označavanju vozila.

Svaki pojedinac koji sudjeluje u prometu mora biti svjestan svoje osobne odgovornosti u slučaju neprihvaćanja nužnosti pridržavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila postupanja.
NAjčitanije