U samo nekoliko sati pojeli vola

Autor

Šarena povorka od četiri zaprege i četiri jahača krenula je u petak u rano jutro iz svojih kuća kako bi došla do zabočko

p_790380volic-txt.jpg
Šarena povorka od četiri zaprege i četiri jahača krenula je u petak u rano jutro iz svojih kuća kako bi došla do zabočkog Trga Ksavera Šandora Gjalskog gdje je bila točka okupljanja.



Važnija jela od povorke


Četvrtu godinu sudjelujemo na tradicionalnom okupljanju kod našeg člana Stjepana Vranića i tako završavamo ciklus događanja koja na početku godine stavimo pred nas rekao je Dragutin Nežmahen, dopredsjednik Zagorske udruge uzgajivača konja. Okupljanje i povorka koja kreće s glavnog zabočkog trga naznaka je za skoro održavanje tradicionalne manifestacije Zlatna zabočka jesen.

Iako je bilo sunčano i natprosječno toplo za ovaj dio godine, članovima Zagorske udruge uzgajivača konja koja broji više od 60 članova, nisu se mogli pridružiti ostali zbog obaveza koje su morali odraditi na njima radni petak. Pri dolasku do klijeti Lisica, mnogi su oduševljeno gledali povorku, no ipak je nekolicina više bila zainteresirana za ukusni obrok, koji se pekao veliki dio noći.

Do ponoći stavljali smo ga na ražanj, do dva ujutro pjevali smo, a nakon toga počeli smo peći vola koji je na zadnjem vaganju težio 350 kilograma rekao je Stjepan Vranić, poznati kuhar. Naravno, riječ je o volu, koji se već tradicionalno peče godinama. Iako je pečen bio oko 10 sati, samo je za nekoliko sati kostur.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, bila je bogata i ponuda pića, na što su ipak morali pripaziti kočijaši jer i za njih vrijedi propis nula promila. Da i njih zaustavlja prometna policija, potvrdio nam je Dragutin Nežmahen kojeg su kad se vraćao s hodočašća na Mariju Bistricu nakratko zaustavili i isključili iz prometa.

Zasluženi odmor

Kako je udruga prije tjedan dana organizirala Konjičke igre z Svetom Križu Žačretju koje su bile trofejne i jahače konja i kočijaše na trenutak vratile u neko drugo vrijeme, svoje ljubimce nakon što su odradili mnogo posla, pustit će da se do nove sezone odmore, kako bi puni energije bili spremni na brojne zadatke.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije