U sljedećih 20 godina porast od 50 posto oboljelih od raka

Autor


U Krapinsko-zagorskoj županiji je 2007. godine od malignih bolesti umrlo 437 osoba, od toga 102 osobe u dobi od 20-59

zag_pregled_doktor.jpg


U Krapinsko-zagorskoj županiji je 2007. godine od malignih bolesti umrlo 437 osoba, od toga 102 osobe u dobi od 20-59 godina. Istovremeno je u dobi od 20-59 godina ukupno umrlo 336 osoba. Zaključno, udio raka u preranoj smrtnosti bio je 30,3%. Stoga se u protekle dvije i pol godine u Krapinsko-zagorskoj županiji posvetilo mnogo pažnje radu na prevenciji malignih bolesti.

Provođenje Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva potaknulo je traženje novih načina suradnje, uključivanje i bolje povezivanje udruga i institucija u županiji uz uvažavanje specifičnih potreba stanovništva seoskog područja.

Programi ranog otkrivanja raka bazirani su na metodi screeninga ili probira, tj. otkrivanjem neprepoznate bolesti korištenjem testa ili pretragama koje se mogu brzo primijeniti na one koji misle da su zdravi i nemaju nikakve simptome bolesti.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke - mamografski screening ušao je u treću godinu provođenja. Obuhvaća sve žene u dobi od 50-69 godina. Do sada je u našoj županiji pregledano oko 10 000 žena, a otkriveno je 30 karcinoma u ranoj fazi čime su im praktički spašeni životi.

Isto tako važno je reći da svakog dana bilježimo sve veći odaziv što govori u prilog tome da su žene zagorskog područja sve bolje informirane i osviještene o važnosti preventive kao temelja brige o zdravlju.

Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se testom na skriveno krvarenje u stolici, započeo je početkom 2008. godine i predstavlja bitan segment borbe protiv uzlaznog trenda obolijevanja od ove bolesti. Provedbu programa koordinira Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i prilagođava aktivnosti lokalnim specifičnostima.

Cijena obolijevanja od raka je beskonačno velika, s humanog stajališta za bolesnike, njihove obitelji i društvo u cjelini, a za zdravstvo obzirom na sredstva potrebna za dijagnostiku, terapiju i skrb.

Prema procjeni SZO u svijetu će u sljedećih 20 godina porasti broj novooboljelih od zloćudnih bolesti za 50% ako se zadrži sadašnja razina pušenja i nezdravog životnog stila.

NAjčitanije