U umjetničkoj galeriji „kvART“ u sklopu Westgatea otvorena izložba izabranih djela Ivana Kožarića

Autor kp/sv

Izložene su četiri mape iz privatne zbirke Domagoja Škrtića

  IMG_4499.JPG

U umjetničkoj galeriji „kvART“ koja se nalazi u sklopu trgovačkog centra Westgate Shopping City, danas je otvorena izložba izabranih djela akademskog kipara i slikara Ivana Kožarića (1921. – 2020.). Kako je rekao Marko Župa voditelj komunikacija WGSC objasnio je kako je ove godine 100. godina od rođenja Ivana Kožarića, po njegovom mišljenju jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih te najboljih hrvatskih umjetnika slikara i kipara.

'Nažalost on je prošle godine tragično preminuo u 99. godini života tako da nije uspio dočekati ovu jednu veliku, stotu obljetnicu. Ususret njegovom 100. rođendanu odlučili smo u Westgate Shopping City odnosno u njegovoj galeriji 'kvART' napraviti jednu veliku izložbu njegovih djela. Ponudili smo četiri serije grafika. To su četiri serije grafika koje nisu toliko poznate, odnosno nisu njegova najpoznatija djela i baš zato što smo htjeli dati ljudima i možda malo širu perspektivu o Ivanu Kožariću, širinu njegovog opusa. Upravo ovdje, među ove četiri mape može se vidjeti da se nije bavio isključivo minimalizmom ili isključivo konceptualnom umjetnošću nego zapravo prožima cijeli spektar različitih segmenata umjetnosti. Kožarić je bio jedan i jedinstven. Kožarić je živio u neredu, kaosu, u jednom umjetničkom redu, kako bi se to reklo, tako da zapravo najteži posao ovdje u Wastegateu kada smo slagali izložbu bio je kako taj njegov nered staviti ipak u jedan red. Vjerujem da smo s ove četiri mape uspjeli postići da možemo pokazati tu jednu versatilnost njegove ponude, širine. Ono što je jako važno za napomenuti je da mi vjerujemo da umjetnost treba biti dostupna svima, a mislim da je to bio i Kožarićev postulat tako da će ova izložba, cijeli mjesec koliko će biti otvorena, biti besplatna za posjetitelje. To je i naš dugoročni cilj Galerije „kvART“ da se ne plaća ulaz u galeriju zato što želimo najbolje, najpoznatije umjetnike približiti svim našim kupcima, ali želimo približiti i zajednici, pa možda u Wastegate neće dolaziti kupovati, ali će doći duhovno se oporaviti, rekao je tom prigodom Marko Župa.
Inače, ove grafike su iz privatne kolekcije Domagoja Škrtića koji ih je ustupio ovih mjesec dana.

Na otvaranju je kao predstavnica obitelji bila i Lucija Kožarić. Ivan Kožarić bio je stric njezinog djeda. 'Drago mi je da smo se okupili u ovako lijepom broju. Ovo je već druga izložba koja ima otvorenje ovog tjedna. Od ove četiri grafičke mape većinu sam vidjela tijekom svog života, ali dvije su mi nepoznate i drago mi je da sam ovom prilikom mogla još nešto vidjeti, rekla Lucija Kožarić.


Domagoj Škrtić iz čije zbirke su izložene mape ispričao je da je s Kožarićem prvi put došao u doticaj kad je proučavao njegovo 'Prizemljeno sunce' koje je u originalu bilo u Karlovcu i koje je 80-tih godina bilo uništeno kod dogradnje jednog hotela. Replika je napravljena u Bogovićevoj u Zagreb. 'Tu sam došao do nekih prvih radova, prvih kontakata s galeristima, s ljudima koji su imali Kožarićeve velike kolekcije i imao sam tu sreću kupiti dosta njegovih grafika, 40-tak grafika., rekao je Škrtić, a ovo je druga izložba iz njegove kolekcije jer je nedavno bila u Karlovcu ali u manjem obujmu, s 20-tak djela. Ovo je u Hrvatskoj najveća prikazana kolekcija. Očekujem da se ljudima malo približi opus Kožarića zato jer Kožarića svi doživljavaju kroz njegove skulpture, a do sada nisu vidjeli ovakve forme i jako su iznenađeni, ali to je kontrast plošnih likova, rekao je Škrtić.

NAjčitanije