U Varaždinu 73 postotno povećanje smrtno stradalih u nesrećama

Autor

Tijekom devet mjeseci 2006. godine na cestama u Republici Hrvatskoj smrtno je stradalo 450 osoba, odnosno jedna više neg

Tijekom devet mjeseci 2006. godine na cestama u Republici Hrvatskoj smrtno je stradalo 450 osoba, odnosno jedna više nego u istom razdoblju prošle godine. Najveće je povećanje na području PU Varaždinske sa 73 posto, a najveće smanjene na području PU Splitsko-dalmatinske za 40 posto.


Najviše je stradalo vozača, 59,6 posto, putnika 25,7 i pješaka 14,7 posto. U istom periodu na području Hrvatske dogodile su se 43.232 prometne nesreće. Najveći uzrok bila je neprilagođena brzina u 11.782 slučaja.

Na području PU krapinsko-zagorske u prvih devet mjeseci ove godine smrtno je stradalo 11 osoba, dvije više nego u isto vrjeme lani. Povećanje broja poginulih evidentirano je na području koje pokrivaju PP Donja Stubica, PP Zlatar Bistrica i PP Krapina. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 109 osoba, a 456 ih je lakše ozlijeđeno. Ukupno su se u devet mjeseci dogodile 872 prometne nesreće. To je smanjenje od 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I na našem području prednjači brzina neprimjerena uvjetima s 240 nesreća, slijedi vožnja na nedozvoljenoj udaljenosti s 81 nesrećom te nepoštivanje prednosti prolaska sa 66 prometnih nesreća. Od ukupno 872 nesreće u 11 su osobe smrtno stradale, u 355 bilo je ozlijeđenih, a 506 ih je prošlo samo s materijalnom štetom. U nesrećama je 226 sudionika bilo pod utjecajem alkohola, dok je u devet mjeseci 2005. taj broj bio 196, što znači da je došlo do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama.

Shodno tome, a u cilju poboljšanja stanja sigurnosti na prometnicama, policijski službenici PU krapinsko-zagorske će u sljedećem razdoblju pojačano kontrolirati neodgovorne vozače i primjenjivati odgovarajuće represivne mjere, vezano uz prekršaje zbog kojih nastaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, prednost prolaska, alkohol i drugo.
NAjčitanije