U Začretju odrađene brojne investicije, posebno u komunalnu infrastrukturu!

Autor ik
FotoJet - 2024-10-04T094756.695.jpg

Općina Sveti Križ Začretje nastavlja s velikim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu. Nakon što je prošle godine asfaltirano 17 dionica nerazvrstanih cesta koje su u nadležnosti Općine, u  što je uloženo točno 249.826,96 eura, ove godine ugovoreno je asfaltiranje dodatne 21 dionice u vrijednosti 331.987,25 eura. Od tih dionica 6 ih se nalazi u Sekirišću, tri u naselju Zleć,  po dvije u naseljima Temovec, Donja Pačetina,  Kozjak Začretski i Dukovcu, a po jedna u naseljima Ciglenica Zagorska, Pustodol Začretski, Štrucljevo i Sveti Križ Začretje.

 

 - U ovom trenutku realizirano je gotovo 70 % planiranih radova, a konačni završetak  ugovora planira se do konca listopada ove godine.  S obzirom na to da se dio dionica nalazi van središta mjesta, njihovim uređenjem i modernizacijom stvaraju se prilike  za gradnju novih stambenih i vikend objekata, povećava se kvaliteta života domicilnog stanovništva, a istovremeno se doprinosi povećanju sigurnosti prometovanja vozila i pješaka – kaže načelnik Općine Marko Kos.

Sekirišće i Brezova
Kao što je vidljivo iz popisa dionica asfaltiranih cesta, najviše se ulagalo u naselje Sekirišće. - Važno je spomenuti da su u istoimenom naselju u prvom kvartalu ove godine dovršene dvije investicije koje su započele prošle godine – uređeno je dječje igralište  te  izvršena  rekonstrukcija ceste i izgradnja nogostupa s oborinskom kanalizacijom na županijskoj cesti ŽC2162.  Kroz ove investicije u naselje Sekirišće sveukupno je uloženo više od 400.000,00 eura – podsjeća načelnik Kos te dodaje kako se svake godine realiziraju i manje investicije u izgradnju oborinske odvodnje.

 

Tako su početkom rujna  započeli  radovi na  izgradnji oborinske odvodnje u Brezovi uz NC Brezova 1 kojim će se riješiti dio dugogodišnjeg problema vezan uz komunalnu infrastrukturu naselja Jurici. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 37.003,75 eura, a osim potrebe manjih usklađenja s nepredvidivim situacijama, kaže Kos, sve ide po planu.

Manje investicije
No, više je manjih investicija koje vrijedi spomenuti jer su u određenim naseljima riješile određene nedostatke u infrastrukturi koji su duže vrijeme mučili lokalno stanovništvo. Ove godine izvedeni su tako i radovi na sanaciji propusta u Ciglenici Zagorskoj. Riječ je o kompletnom uklanjanju postojećeg propusta preko potoka, izgradnji novog armirano-betonskog sandučastog propusta te uređenju korita vodotoka u zoni zahvata. Vrijednost radova iznosi 38.694,70 eura, a njihovim dovršetkom, napominje načelnik Kos, zaokružena je investicija uređenja dijela prometnice kroz koju je poboljšana prometna infrastruktura u centralnom dijelu naselja Piljkovi jarki.

 

- Od manjih projekata istaknuo bih radove na izgradnji nogostupa i obilježavanju pješačkih prijelaza na ŽC 2159 u Mirkovcu i na raskrižju Ulice M. J. Zagorke i Milke Kos. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 15.386,20 EUR. Također, sanirana je ograda  na Trgu hrvatske kraljice Jelene ispred zgrade Općine, Knjižnice i dijelom ispred Župnog dvora. Vrijednost radova iznosi 7.200,00 EUR, a u sam projekt aktivno se uključila i udruga vinara – naveo je Kos.


Banovina
Kad su investicije u pitanju, ono što nas je posebno zanimalo jest kako napreduju radovi na području svetokriške Banovine, pogotovo kad je u pitanju objekt 'stare štale', čijoj se obnovi i uređenju mnogi mještani vesele.

- Projekt uređenja kulturno-povijesne cjeline „Banovina“ razvija se u skladu s planiranim, polako i bez velike pompe. Unatoč tome, rezultati se polako naziru kroz vanjsko uređenje okoliša i osnovnu sanaciju zgrade. Tako su ove godine za sanaciju  temelja zgrade ugovoreni radovi u vrijednosti 48.103,88 eura, dok ugovoreni troškovi sanacije krovišta iznose 81.035,37 eura. Kroz sanaciju krova zgrada je dobila „kapu“, a sanacijom temelja je dobila „čizme“. Uz navedeno, nastavljeni su radovi na uređenju vanjskog igrališta gdje je postavljena multifunkcionalna sprava za igru i ugrađena antitraumatska podloga. Vrijednost ovih radova iznosi 70.850,34 eura.  Cilj uređenja Banovine bilo je očuvati ovo iznimno vrijedno kulturno bogatstvo na način da se istovremeno pomiri povijesna arhitektura sa prirodom i prirodnim materijalima. Prostor se nadovezuje na vrtić i u ovoj fazi dovršenosti pruža mogućnost igre najmlađih, ali i organizaciju događanja na otvorenom. Iznimno nam je drago da je potrebu očuvanja ovog kulturnog dobra prepoznalo i Ministarstvo kulture koje sufinancira radove na sanaciji temelja i krovišta. Nadamo se da će u budućnosti na ovaj način Ministarstvo financirati i izgradnju nove knjižnice što je planirani sljedeći korak u projektu „Banovina“ – ispričao nam je načelnik Kos.

Ograničena sredstva
Kako je podsjetio, uz ove financijski izdašnije investicije redovito se vrši i održavanje komunalne infrastrukture kroz uređenje makadamskih cesta, košnju i hortikulturno uređenje javnih površina, kao i kroz radove na održavanju groblja i ostalih javnih površina.

- Nepobitna je činjenica da prostora za napredak u svakom slučaju ima, no zadovoljiti odmah i istovremeno sve potrebe na terenu, s ograničenim financijskim sredstvima, jednostavno je nemoguće. Uz navedeno, dodatno nas koče problemi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa. Unatoč izazovima s kojima se suočavamo, investicije se nastoje realizirati na način da omogućuju ravnomjeran razvoj svih dijelova općine, a sve u korist stanovnika čijim se sredstvima u konačnici iste i financiraju – zaključio je Marko Kos.

NAjčitanije