U Zagorju će uskoro početi rekonstrukcije dvije vrlo važne dionice, Butković: 'Imamo posla'

naslovna2 (81).jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je stigao u Krapinu na potpisivanje dvaju ugovora za rekonstrukciju državnih cesta, na području Krapinsko–zagorske županije. Ugovore su potpisali članovi Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. s odabranim izvođačima radova za projekt rekonstrukcije državne ceste DC74 i DC206. Ugovor u vrijednosti od 7.879.863,52 eura bez PDV-a, za DC74 Krapina-Bednja, poddionica Žutnica-Kamenolom Gorjak, potpisali su članovi Uprave Hrvatskih cesta Željana Šikić i Alen Leverić s predsjednikom Uprave tvrtke Tegra Ivanom Kolarićem. Ugovor za projekt rekonstrukcije postojećeg T raskrižja, državne ceste DC206, u vrijednosti 2.436.765,06 eura bez PDV-a potpisali su spomenuti Uprave Hrvatskih cesta i predsjednik Uprave tvrtke Colas Siniša Košćak.

 

 

Dugoočekivana obnova 

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta, istaknuo je važnost ovih ulaganja i naveo kako je cesta DC74, koja povezuje Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju, već dugo u lošem stanju.

- Projekt rekonstrukcije DC74 trajat će 720 dana, imamo dobrog izvođača, imat ćemo i pješačku stazu, a drugi projekt s nerazvrstanom cestom, rješenje je koje će omogućiti sigurniji i protočniji promet u Humu na Sutli - rekao je Leverić.

Povećanje sigurnosti i protočnosti prometa

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako su ova ulaganja dio širih napora Vlade za ravnomjeran razvoj svih županija.

- Ovo je nastavak ulaganja u cestovnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije, a s druge strane činjenica je da Vlada čitavo vrijeme vodi računa o ravnomjernom razvoju svih županija, u tri mandata, a govorimo o iznosu od oko 3,5 milijarde eura - izjavio je Butković.

Dodao je kako cesta DC74, zbog lošeg stanja, predstavlja izazov, ali da je za iduću godinu u planu nastavak rekonstrukcije prema Jesenju, dok će rekonstrukcija kružnog toka u Humu na Sutli omogućiti bolje uvjete za promet i podržati gospodarski razvoj u tom području.

- Posla još imamo. Moramo završiti cestu do Marije Bistrice i dalje, a za to Hrvatske ceste pripremaju dokumentaciju. Dosta je posla, tu je i željeznički promet... Mislim da radimo dobre stvari - zaključio je ministar Butković.

Žila kucavica 

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović naglasio je kako je cesta DC74 od ključne važnosti za prometnu povezanost sjevernog dijela Krapinsko-zagorske županije i Varaždinske županije.

- Dionica ceste koja ide u rekonstrukciju izuzetno je opterećena s teretnim prometom i u izuzetno je lošem stanju. Put do početka rekonstrukcije bio je dug,  6. prosinca 2019. na sjednici je donijeta odluka za rekonstrukciju te ceste. Puno je toga trebalo pripremiti - od izrade projektne dokumentacije, rješavanja imovinsko pravnih odnosa do stvaranja svih preduvjeta da bi se mogao raspisati natječaj za izvođača radova. Nakon što su Hrvatske ceste sve to odradile, natječaj se otegnuo, ali smo došli do faze da se popisuje ugovor i da uskoro kreću radovi. Veliko mi je zadovoljstvo da smo došli do ove faze. Drugi ugovor za Hum na Sutli, nakon što je sagrađena cesta prema gospodarskoj zoni, kružni tog je logičan slijed , a onda treba i nastaviti dalje - rekao je Gregurović.

Cestovna infrastruktura kao ključ

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je važnost cestovne infrastrukture za razvoj svake županije te izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ova dva značajna ugovora.

- Hum na Sutli je perjanica gospodarstva KZŽ s prihodima poslovnih subjekata koji su u 2023. godini dosegnuli 445 milijuna eura, od čega 321 milijuna eura čini izvoz - rekao je Kolar. Pritom je dodao da je Krapina imala 354 milijuna eura, od čega je 85 milijuna eura izvoza. - Kada govorimo o specifičnostima, u Gorjaku gdje je kamenolom i odlagalište otpada postoji lokalni promet koji je vrlo intenzivan, ali opasan - napomenuo je župan Kolar.

- U Humu imamo jaku gospodarsku zonu i jedno od najjačih poduzeća, a kroz jednu ulicu gdje su obiteljske kuće prolazi veliki promet šlepera, pa će to biti veliko olakšanje - zaključio je Kolar, naglašavajući da je ovo ulaganje ključno za osiguranje sigurnog i protočnog prometa u tom gospodarski važnom području.

 

 

NAjčitanije