U Zagorju još nema gripe

Autor

Na području Hrvatskog zagorja još nema oboljelih od gripe, rekla nam je doktorica Gordana Cesar-Popijač, ravnateljica Za

gripa.jpg

Na području Hrvatskog zagorja još nema oboljelih od gripe, rekla nam je doktorica Gordana Cesar-Popijač, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. Na terenu je uočena pojava raznih viroza, no dolazak gripe na naše područje očekuje se do kraja mjeseca, budući da je evidentirana u sjeverozapdanim krajevima Hrvatske.

U prošloj sezoni od gripe je oboljelo oko 3.500 Zagoraca, istaknula je dr. Cesar-Popijač, a u preventivnom cijepljenju potrošeno je 19 tisuća doza cjepiva na području Krapinsko-zagorske županije. Inače, epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrdili su jučer dva slučaja gripe tipa A na području Čakovca, što je prvi znak da je gripa stigla u Hrvatsku.

Današnje informacije govore da se gripa širi velikom brzinom jer je na čakovečkom području već 60-tak oboljelih. U ostalim dijelovima Hrvatske bolest još nije zamijećena dok je trenutno najjača epidemija gripe u Španjolskoj i Belgiji.

Prema procjenama, u našoj zemlji virus bi uskoro mogao zahvatiti 100 tisuća građana, a do sada je protiv gripe cijepljeno oko 550 tisuća Hrvata. Prošle sezone zabilježeno je 65 tisuća oboljelih u Hrvatskoj, no liječnici smatraju da je stvarni broj bio veći s obzirom na to da se svi nisu javili svom liječniku.

Izvor: Radio Zlatar

NAjčitanije