U Zagorju klasična svinjska kuga: Kolinje zabranjeno do daljega

Autor

Zbog svinjske kuge u Zagorju veterinarske ekipe od obilaze zaražena i ugrožena područja u krugu deset kilometara od Kuzm

p_777039var-kuga-txt.jpg
Zbog svinjske kuge u Zagorju veterinarske ekipe od obilaze zaražena i ugrožena područja u krugu deset kilometara od Kuzminca i Petrove Gore. Veterinari popisuju svinje, uzimaju osnovne podatke, a ako se sumnja na bolest, mjere im temperaturu i uzimaju uzorke krvi.


- Smatram da je kuga donesena s područja na kojima se bolest prije pojavila. Iznenadio sam se kad sam čuo za kugu, ali nisam se uplašio. Zabrana klanja nam ne smeta, nismo još dogovorili datum kolinja, ali će nam poremetiti ritam ako potraje. Bumo se prilagodili kazao je Gabrijel Tuškan iz Malog Bukovca koji drži pet svinja i znakove bolesti nije primijetio.

Slično razmišlja i Miljenko Trčak, vlasnik šest svinja u Bukovcu: Ne moramo se plašiti jer imamo domaće svinje, koje nisu kupljene ilegalno. Kolinje još nismo planirali.

Kuga je laboratorijskim nalazom ustanovljena u petak u kućanstvu Mirka Smetiška u Petrovoj Gori i Stjepana Filipa Novaka u Kuzmincu, a zaražene su svinje eutanazirane.

- Sve svinje na zaraženom i ugroženom području moraju biti zatvorene u ograđene prostore. Promet drugim životinjama zabranjen je do 24. studenoga, a promet svinjama 30 dana. Do daljega zabranjuje se klanje svinja za potrebe kućanstava. Veterinari veterinarskih stanica Zlatar Bistrica, Krapina i Zabok obići će sva gospodarstva za desetak dana izvijestila je mr. Mirjana Krušelj, predsjednica kriznog stožera i voditeljica Županijskog veterinarskog ureda.

Nakon obilaska kućanstava klanje svinja dopustit će se nakon besplatna pregleda svinja i odobrenja veterinara. Obavezna je prijava svake bolesti i uginuća svinja te postavljanje dezinfekcijske zapreke na ulazu u dvorišta.

- Sumnjamo da se Filip Stjepan Novak bavio ilegalnim transportom svinja i znamo da je njegova prasad otpremljena u Petrovu Goru, a postoji mogućnost da je svinje dovezao iz ugrožena područja, Međimurske ili Varaždinske županije. Molimo osobe koje su od njega kupovale svinje da se jave u Veterinarsku stanicu Zlatar Bistricu i daju nam podatke. Problem je šverc koji mi teško možemo suzbiti. Protiv osoba koje neće postupati prema propisanim odredbama slijedi prekršajna sankcija rečeno je na konferenciji za novinare.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije