U Zagorju kronično nedostaje pedijatara

Pola pedijatara radi iz penzije ili ima preko 60 godina

pedijatar-

Na skupu u Hrvatskoj liječničkoj komori, održanom jučer, upozoreno je na vrlo loše stanje u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti.

Naime, kronično nedostaje liječnika, svako deseto predškolsko dijete je bez pedijatrijske skrbi i prijeti urušavanje cijelog sustava, upozorili su iz HLK-a.

Jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 gostovala predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Ines Balint, koja je govorila o problemu nedostatka liječnika u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti, rekavši da je „voda došla preko glave“.

– Mi smo na problem upozoravali dok je voda bila do brade. Onda se moglo početi rješavati. Sad je voda došla već preko glave i sad je zaista goruće pitanje – rekla je Balint za HTV, dodavši kako već godinama upozoravaju na nedostatak liječnika te da su se sad posebno osvrnuli na pedijatrijsku skrb, s obzirom na veliki problem koji su uočili, no da ništa manje nije problematično pružanje zdravstvene zaštite u skrbi primarnog ginekologa, kao i obiteljskog liječnika.

Istaknula je također je da je prosječna dob pedijatra koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu 55 godina.

– Od 253 primarna pedijatra, 102 liječnika su u dobi iznad 60 godina. 35 liječnika radi i pruža zdravstvenu zaštitu našim malim pacijentima i oni su u dobi iznad 65 godina. A u ovom trenutku imamo samo 62 liječnika koji su trenutno u postupku specijalističkoga usavršavanja – upozorila je Balint te dodala da pedijatrijsko usavršavanje traje pet godina.

Iz HLK-a su istaknuli da je najteže stanje u ruralnim sredinama, gdje je nedostatna zdravstvena zaštita, a najveći problem s nedostatkom primarnih pedijatara je u Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu u HTV-ovoj emisiji je navela i da su uvjeti rada ono što trenutno mnoge mlade ljude odbija od rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručivši da se moraju vrlo brzo povući sredstva i hitno uvesti centralno specijalističko usavršavanje.

NAjčitanije