U Zagorju legalizirano 9.200 građevina

Autor Zagorje.com

Oko 7.000 vlasnika predalo je nepotpunu dokumentaciju

IMG_7316.JPG

Do sada je u Hrvatskom zagorju riješeno 10 000 zahtjeva za legalizacijom nezakonito izgrađenih objekata, koji su podneseni Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Krapinsko – zagorske županije.

Od toga je legalizirano 9 200 građevina, dok je za oko 7.000 predmeta treba priložiti još neke dokumente, odnosno ti su vlasnici predali nepotpune zahtjeve.

 Naša Krapinsko - zagorska županija pri samom je vrhu po brzini rješavanja nezakonitih građevina. Prema podacima s terena u Hrvatskoj je gotovo 80 posto stanovništva imalo nelegalnu građevinu, a također veliki broj građana nadograđivao je obiteljske kuće, s novim katovima, stanovima i sl.. 

Ako je nešto građeno do 15. lipnja 1968. godine, smatra se legalno, a oni koji su gradili poslije 12. lipnja 2011. ne mogu legalizirati po ovom zakonu. Dakle, legalizira se gradnja  nastala do 21. lipnja 2011. ako je vidljiva na karti Državne geodetske uprave ili upisana u Katastar. Legalizirati se moraju i pomoćne zgrade, kokošinjci i svinjci, čak i bauhas kućice. Rokovi se neće produživati. Rok je 30. lipnja 2013., te ni dan više - isticali su prije dvije godine iz Ministarstva graditeljstva.

 Dodajmo i kako je u 2014. godini za izgradnju novih kuća u našem Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša izdano 19 građevinskih dozvola,  a u 2015. godini do sada je izdano  osam dozvola za gradnju novih stambenih objekata.

 

NAjčitanije