U Zagorju nema Svinjske kuge

Autor

Informacija o stanju pojave svinjske kuge u Republici Hrvatskoj i plan aktivnosti u vezi postavljanja sumnje na zarazu i

p_892691zag_kolinje_txt.jpg
Informacija o stanju pojave svinjske kuge u Republici Hrvatskoj i plan aktivnosti u vezi postavljanja sumnje na zarazu i obavještavanju o zarazi bila je tema današnjeg sastanka potaknutog na inicijativu županice Vlaste Hubicki, a kojeg je vodio Veterinarski ured za područje naše županije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici veterinarskih stanica, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Stočarskog centra, Policijske uprave KZŽ, Poljoprivredne savjetodavne službe te udruge Pikača.

Svinjske kuge na području naše županije nema, no glavni je zaključak sastanka naputak o pridržavanju svih mjera za njeno sprečavanje. To znači da promet svinja treba ograničiti na neophodno, a vlasnici trebaju uspostaviti veterinarsko-zdravstveni red u dvorištima. To podrazumijeva ulaz pod kontrolom, zabranu ulaska neovlaštenim osobama, dezinfekciju na ulazu i izlazu te propisano zbrinjavanje uginuća.

Svaku sumnju na bolest ili uginuće treba obavezno prijaviti veterinarskoj organizaciji, a promet svinja treba obavljati isključivo na legalnim stočnim sajmovima koji su pod veterinarskom kontrolom. Svinje trebaju biti označene propisanim ušnim markicama i imati propisanu prateću dokumentaciju. Za kupljene svinje novi vlasnik na dokumentaciji kod ovlaštene veterinarske organizacije treba ishoditi prijenos vlasništva.

Dodajmo još da je prema Naredbi o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva određeno koja se područja smatraju zaraženim, a koja ugroženim. Ugroženim se smatra ono u krugu 7 kilometara od zaraženog područja, a u našoj županiji to su zasad općine Konjščina, Hraščina i Budinščina.

Spomenimo na kraju da će se ponovno, bude li potrebe, za uzgajivače na području naše županije organizirati edukacija, a podsjećamo da je prema odluci Ministarstva na području cijele zemlje zabranjeno korištenje napoja u hranidbi svinja.
NAjčitanije