U Zagorju počela nova sezona cijepljenja. Epidemiolog savjetuje kome se preporuča

Autor jk

Naš epidemiolog otkriva gdje se možete cijepiti i tko ima pravo na besplatno cjepivo

dr_lipovac.JPG

Počelo je cijepljenje protiv gripe. - Cijepljenje je besplatno i preporuča se starijima od 65 godina, osobama s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, metaboličkim bolestima bez obzira na dob. Preporuča se i pretilim osobama, kao i osobama kojima je oslabljen imunitet zbog same bolesti ili koji uzimaju lijekove koji dovode do slabljenja otpornosti. Cijepiti bi se trebali i korisnici, štićenici i djelatnici socijalnih i ustanova za starije i nemoćne, zdravstveni djelatnici i trudnice. Kod svih navedenih kategorija je u slučaju oboljenja od gripe povećan rizik od nastanka komplikacija poput virusne upale pluća, moždanog i srčanog udara - kaže epidemiolog dr. Ivan Lipovac, voditelj Higijensko – epidemiološkog odjela Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.

Cijepiti se možete kod svog izabranog liječnika obiteljske medicine, a oni koji nemaju svog liječnika na području naše županije, cijepiti se mogu i u Zavodu za javno zdravstvo. - S obzirom na prisutnost i drugih respiratornih bolesti i radi izbjegavanja stvaranja gužvi u ambulantama poželjno je da se osobe telefonski naruče kod svojih izabranih liječnika za termin cijepljenja – savjetuje dr. Lipovac.

Cijepiti se mogu i osobe koje ne spadaju u rizične grupe mogu se također cijepiti, ali cjepivo kupuju isključivo na liječnički recept u ljekarni te ga u što je moguće kraćem roku dostave svom liječniku koji će ih cijepiti, poštujući pri tome hladni lanac tj. da čuvaju cjepivo u hladnjaku.

Sezona gripe, kao i svake godine, očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine i trajat će sve do travnja.