U Zagorju prvi pacijenti na dijalizi

Autor

U novoj Poliklinici za internu medicinu - dijalizu Vita u Krapinskim Toplicama obavljene su prve dijalize na dvadesetak

p_418972zag_dijaliza.jpg
U novoj Poliklinici za internu medicinu - dijalizu Vita u Krapinskim Toplicama obavljene su prve dijalize na dvadesetak pacijenata iz Hrvatskog zagorja. Nekoliko godina i 1,5 milijuna eura trebalo je poduzetniku Željku Šćuricu da svoju ideju za otvaranje centra za dijalizu u Zagorju ostvari.


Danas je to jedan od najsuvremenijih centara za dijalizu uređen prema najvišim standardima, a sedamdesetak uređaja, priprema vode i otopine te pomoćni materijal za dijalizu nabavljat će se od renomirana svjetskog proizvođača Fresenius Medical Care.

Ima mjesta za sve

Posebnost poliklinike je da je jedina u Hrvatskoj koja ima uređaj za centralnu otopinu koja omogućuje mnogo kvalitetniju dijalizu. Za dijalizu u Krapinskim Toplicama dosad se opredijelilo 45 pacijenata iz županije, no Vita raspolaže s kapacitetima za svih 70 pacijenata koliko ih u ovoj županiji ima.

Uz redovite pacijente, u ploklinici dijalizu će moći obaviti pacijenti specijalne bolnice, bolnice Magdalena i svim turistima koji će boraviti u Zagorju.

Poliklinika trenutačno zapošljava petnaestak djelatnika, uz predviđanja da će se broj zaposlenih uskoro povećati. Medicinsko osoblje stručnu osposobljenost prošlo je u bolnicama Merkur i Rebro, glavna liječnica internistica bit će Vlatka Japec, a dijalizu nadzirat će vrhunski hrvatski nefrolog prof. Petar Kes. Svi bolesnici koje smo zatekli na dijalizi iznimno su zadovoljni svojim prvim susretom s osobljem i postupkom odvijanja dijalize, a koliko to njima znači, govore i riječi pacijenta Zlatka Malogorskog iz Krapine:

Zadovoljni pacijenti

- Jako smo zadovoljni, naišli smo na lijep prijam osoblja, dijaliza je prošla u najboljem redu, a najvažnije je da smo dobili dva do tri sata više koliko smo dosad gubili na putovanje do zagrebačkih bolnica i natrag.Ovo je velika ušteda i za pacijente i za zdravsto.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije