Učenici Srednje škole Krapina na stručnoj praksi u Frankfurtu na Majni

Autor zagorje.com
20220423_015618.jpg

Učenici Srednje škole Krapina otputovali su na dvotjednu stručnu praksu u Fraknfurt na Majni

Srednja škola Krapina provodi Erasmus+ projekt Bolje kompetencije za budućnost (Better Competences for the Future / BeCoff).

Opći cilj projekta je unaprijediti mogućnosti zapošljavanja učenika Srednje škole Krapina usklađivanjem kompetencija učenika s potrebama tržišta rada.

Specifični ciljevi projekta su: poboljšati stručno-praktične vještine u pojedinom strukovnom području, unaprijediti jezično-komunikacijske kompetencije, dodatno razviti radno-etične kompetencije te prakticirati odgovoran odnos prema okolišu kroz primjenu odgovarajućih postupaka u radu.

Priliku za obavljanje praktične nastave i stručne prakse u međunarodnom okruženju dobilo je 32 učenika iz sedam različitih obrazovnih programa: hotelijersko-turistički tehničar, komercijalist, automehatroničar, frizer, prodavač, elektromehaničar i CNC operater.

U pratnji nastavnika Dražena Šenjuga, Valentina Ovčarićeka i Matije Mačeka, učenici su na put za Njemačku krenuli u subotu, 23. travnja 2022. u ranim jutarnjim satima.

U sklopu projekta, Škola je ostvarila suradnju sHrvatskim gospodarskim savezom (Kroatische Wirtschaftsvereinigung e. V.), čiji su predstavnici dočekali učenike u Frankfurtu na Majni.

Prvi vikend u Njemačkoj učenici su proveli s predstavnicima partnerske organizacije koji su ih detaljnije informirali o tvrtkama u kojima će u naredna dva tjedna obavljati praktičnu nastavu/stručni praksu. Slobodno vrijeme učenici i nastavnici pratitelji iskoristili su za zajednički razgled Frankfurta na Majni.

Tvrtke u kojima će učenici od ponedjeljaka, 25. travnja 2022. obavljati praksu dodijelile su  učenicima mentore koji će ih usmjeravati. Tijekom obavljanja prakse, učenici će voditi dnevnike rada, a po povratku će pripremiti prezentacije za učenike i nastavnike o svojim iskustvima, tijeku i rezultatima mobilnosti.

Sadržajni aspekt pripreme učenika za mobilnost uključivao je pripremu iz njemačkog jezika, stručnu pripremu za obavljanje prakse (uključujući zaštitu na radu), geografsko-kulturološku i socijalno-preventivnu pripremu.